Prof. Dr. Güner Sönmez sosyal medya hesabından hepimizin her gün yaptığı ve sağlığa zarar veren 10 şeyi açıkladı. İşte o 10 şey....

1) Sabah ilk iş olarak kafein içmek

Uyandığınızda bedeniniz susuzdur, kanınızdaki kortizol seviyesi yükselir. Kafein, bu stres hormonlarını başlangıç ​​düzeyine dönmesinden önce artırır. Kafeini bir saat erteleyin ve bu etkiyi en aza indirmek için biraz su için. Daha sonra kafeinin tadını çıkarın.

Kahve Içmek

2) Güneş ışığına çıkmadan önce ekran ışığına bakmak

Telefon, bilgisayar, tablete bakmadan önce dışarıda, tercihen hareket ederek biraz zaman geçirin. Uykunuz, ruh haliniz, sirkadiyen ritminiz ve stres seviyeleriniz önemli ölçüde iyileşecektir.

Uyanır Uyanmaz Telefon

3) Kahvaltıda rafine karbonhidrat ve şeker tüketmek

İşlenmiş karbonhidratları yediğinizde kan şekerinizde ani yükselişler ve düşüşler yaşarsınız. Günün ilerleyen saatlerinde sürekli yorgun ve aç hissetmenizin nedeni budur. Bunun yerine kahvaltınızı protein ve yağlar üzerine kurmayı deneyin.

Kahvaltı-1

4) Yeterli protein tüketmemek

Tokluk, kas gelişimi ve onarımı, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için proteinin diyetimizin merkezinde olmalı. Günlük, vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8-1 gram protein tüketmeyi hedefleyin.

Protein

5) Günde 6 saatten çok masa başında oturmak

Uzun süre oturmak çok sayıda sağlık sorunuyla ilişkilidir: Duruş bozukluğu, Obezite, Artan kronik hastalık riski; Masa başı bir işte çalışıyorsanız; her saat başı kalkmayı, esnemeyi ve yürümeyi bir öncelik haline getirin.

İşyerinde mobbing ve etkileri İşyerinde mobbing ve etkileri

6) Bol kalorili içecekler içmek

Bu içeceklerde şekerin emilimini yavaşlatacak lif yoktur, bu yüzden kan dolaşımınıza şeker enjekte etmeye benzer. Meyve suları, gazlı içecekler ve alkoldeki kalorileri kesmek, genel sağlığınız için kullanabileceğiniz büyük bir kaldıraçtır.

7) Ağızdan nefes alma

Ağızdan nefes almanın sağlık açısından sonuçları oldukça fazladır: Kuru ağız, Zayıf çene, Diş sorunları, Uyku bozukluğu, Solunum sorunları; Bununla mücadele etmek için burnunuzdan nefes alacak şekilde kendinizi eğitin.

8) Mesaj ve e-postalara hemen yanıt verme

Her zaman çevrimiçi olduğunuzda, sürekli bir sorun çözme durumunda olursunuz. Bu, stres seviyenizi arttırır. Sinir sisteminizin rahatlamaya ihtiyacı var. Ayrılmak için zaman planlayın. Rahatsız etme özelliğini kullanın. Belirli bir saatten sonra cevap vermeyin.

9) Akşam yemeğinde birkaç içki içmek

Haftada birkaç gece içki içmenin olumsuz etkileri korkutucudur: Kilo almak, Uyku bozukluğu, Anksiyete ve depresyon, İnsülin direnci ve kronik hastalık; Haftada birkaç içki sizi öldürmez ama her gün içiyorsanız öldürebilir.

10) Yatarken parlak ışık görmek

Yatarken ekranlara bakmak sirkadiyen ritminizi ve melatonin üretimini bozar. Bundan kaçınmak gerekiyor. Mavi ışık engelleyicileri kullanın. Yatmadan bir saat önce ekranları kapatın. Esneyin, dua edin, günlük tutun veya okuyun.

Muhtemelen her gün yaptığınız ve sağlığınıza zarar veren 10 alışkanlık:

  • Bütün gün oturmak
  • Ağızdan soluma
  • Kalorili içeçekler
  • Akşam yemeğinde alkol
  • Yatarken mavi ışık
  • Her zaman çevrimiçi olmak
  • Sudan önce kafein
  • Güneş ışığından önce ekran ışığı
  • Kahvaltıda rafine karbonhidratlar