Ercan Çankaya - Haber Merkezi

İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu şehit edilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için Katar'da cenaze töreni düzenleniyor. Başkent Doha'da kılınacak cenaze namazının ardından İsmail Haniye, Luseyl kentine defnedilecek.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye dün de İran'da binlerce kişi veda etmişti.

Naaşı, Tahran'daki törenin ardından bir süredir yaşadığı Katar'a nakledilmişti.

Haniye, Doha'da bugün ebediyete uğurlanıyor.

İsmail Haniye için İmam Muhammed bin Abdülvahhab Camii'nde cuma namazı sonrası cenaze töreni düzenleniyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren farklı ülkelerden çok sayıda kişi törene katılmak için camiye akın etti.

İran’a yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için İran’a giden Haniye’nin hain bir suikastla katledilmesi, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaya yeni boyut katacağa benziyor. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları da suikastın hemen ardından yaptığı açıklamada suikastın “savaşı yeni boyutlara taşıyacağını” ve büyük yansımaları olacağını söylemişti.

Öte yandan soykırımcı İsrail, Lübnan Hizbullah’ının iki numaralı ismi Fuat Şükür’ü de bir suikastla katletmiş, Hizbullah bunun üzerine dün İsrail’e roketlerle bir misilleme saldırısında bulunmuştu.

Hamas’ın bundan önceki liderleri de suikastla değişmişti

Hizbullah-İsrail ve İsrail-Hamas arasındaki çatışmanın bundan sonraki süreçte nereye evrileceğini Siyaset Bilimci İbrahim Nabi Selçuk’a sorduk.

Hamas’ın bir mücadele örgütü olduğunu dile getiren Selçuk, örgütün bundan önceki liderlerinin de suikastla değiştiğini hatırlattı. Yeni liderin kişisel kapasitesinin, dünyaya bakışının örgütün mücadelesinde muhakkak bir fark yaratacağını vurgulayan Selçuk, Hamas açısından önemli olanın mücadelenin niteliği olduğu hatırlatmasında bulunarak lider değişiminin bu açıdan çok büyük bir fark yaratmayacağını belirtti.

İsrail’in Gazze’de bir katliam gerçekleştirdiğini vurgulayan Selçuk, katledilen Hamas lideri Heniyye için dün acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in suikasttan sorumlu tutulmaması ve suikastın yuvarlak açıklamalarla geçiştirilmesinin diplomasi kanallarının tükendiğini bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gerekirse İsrail’e gireriz” açıklamasının bir de bu bağlamda okunması gerektiğini dile getiren Selçuk, İsrail’in bu suikasttan dolayı tüm dünyadan özür dilemesi gerektiğini vurguladı.

İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu... İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu...

İsrail’in bu eylemleriyle hem kendi vatandaşlarını hem dünyadaki Yahudileri tehlikeye attığını dile getiren Selçuk, Batı da dahil olmak üzere tüm dünyada İsrail’in katliamına karşı tepkilerin yükseldiğine, 3 Ağustos’ta da Türkiye’de Ayasofya Meydanı’nda bir protesto gösterisi olacağına dikkat çekti.

İran üzerinden ahkam kesmek doğru değil

Haniye’nin İran’da katledilmesinin siyasi anlamını ve bunun İran açısından bir güvenlik açığı olup olmadığını sorduğumuz Selçuk, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de geçtiğimiz aylarda gerçekleşen şüpheli bir helikopter kazasıyla hayatını kaybettiği hatırlatmasında bulundu.

Bu anlamda Haniye’nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılacağı belliyken, ziyaretin programı ve kalacağı yer belliyken bir suikasta kurban gitmesinin güvenlik açığı olduğunu belirten Selçuk, yine de bu konuda çok da ahkam kesilmesinin doğru olmadığını vurguladı.

Bu tür suikastlar ülkemizde de gerçekleşti

Dünyada bu tür istihbarat operasyonlarının satın almalar üzerinden gerçekleştiğini vurgulayan Selçuk, ABD’de de eski Başkan ve yeni Başkan Adayı Donald Trump’ın suikastın eşiğinden döndüğünü belirterek kurşun birkaç milim daha sekse şu an Trump’ın ölümünü konuşabileceğimizi vurguladı.

Ülkemizde de buna benzer olayların olduğunu hatırlatan Selçuk, Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un da 2016 yılında Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından bir resim sergisinde katledildiğini belirtti.

İsrail’in Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuat Şükür’ü katletmesiyle ilgili de görüşlerine başvurduğumuz Selçuk, Hizbullah’ın dün geceki saldırıyla artık tetiğe bastığını belirtti. Bugünden sonra Hizbullah’ın artık durmayacağını vurgulayan Selçuk, Demir Kubbe’den dolayı dün geceki saldırılar hedefine ulaşamadıysa da Hizbullah’ın kendi sistemine ve stratejisine güveniyor olmasa böyle bir saldırıya girişmeyeceğini vurguladı.

Editör: Ercan Çankaya