Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), Sivas'ta KKKA (Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi) şüphesiyle tedavi gören iki kişinin, farklı hastanelerin yoğun bakım servislerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatlarını kaybettiğini bildirdi. EKMUD tarafından yapılan yazılı açıklamada bu duruma vurgu yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Vücut, araziden dönünce mutlaka kontrol edilmelidir. Kene tutunması durumunda çıplak elle dokunmadan en kısa zamanda eldiven veya bir bez yardımıyla, cilde yapıştığı yerden cımbız veya penset aracılığı ile dik olarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene tutunması sonrası 2 hafta içinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."

TÜRKİYE’DE İLK VAKA NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?
2002 yılında Türkiye'de ilk kez ölümlere neden olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, 2003 Mayıs ayında resmi kayıtlara geçti. Sağlık Bakanlığı, hastalığın adını 30 Aralık 2003'te valiliklere duyurmuştu. 
Türkiye’de ilk vaka 2002 yılında Tokat'ın Kelkit Vadisi’nde görülmüştü.

VAKALAR HAVALARIN ISINMASIYLA ARTTI
KKKA hastalığı, genellikle kırsal kesimlerde yaşayan insanlara 'Hyalomma' türü keneler aracılığıyla bulaşıyor. Vakalar genellikle Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde, ilkbaharda havaların ısınması ve kene popülasyonunun artmasıyla birlikte görülmeye başladı.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, KKKA, kene ısırması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Aynı zamanda hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor.

30'DAN FAZLA ÜLKEDE GÖRÜLÜYOR
Hastalık dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülmekte olup Orta Doğu, Asya, Doğu Avrupa ve Afrika'daki bazı ülkelerde yaygın bir şekilde görülüyor. Türkiye de KKKA'nın sık görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor. 

Diğer ülkelerde KKKA hastalığına yakalananların yaklaşık olarak %20-25'i hayatını kaybederken, bazı ülkelerde bu oran %80'lere kadar çıkıyor. Türkiye'de ise ölüm oranı yaklaşık olarak 4-5 seviyesinde seyrediyor.

SON 2-3 YILDIR ARTIŞ YAŞANIYOR
KKKA hastalığı Türkiye'de en yoğun olarak 2007-2008 ve 2009 yıllarında görüldü. Bu dönemde vaka sayısı 1300'e yaklaşmıştı. Ancak sonraki yıllarda vakalar azalmış ve 1000'in altına düştü. Son 2-3 yıldır ise tekrar bir artış yaşanıyor.
2019 da KKKA nedeniyle ölüm oranı yüzde 5,64'iken 2020 yılında yüzde 3,28'e düşmüştü.

2002-2008 yılları arasında KKKA olguları ve ölüm hızlarının yıllara göre dağılımı...
(T.C. Sağlık Bakanlığı)

kene yıllar

2021 yılında Türkiye'de 243 KKKA vakası bildirilmiş ve bu vakalardan 13'ü hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.