Ekonomi

Hasenik pestili tescillendi

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen "Hasenik pestili", Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret tescil belgesi ile onaylandı.

Abone Ol

Hilvan Yerel Eylem Grubu Derneği'nin açıklamasına göre, Ovacık Mahallesi sakinleri her yıl bağ bozumunda topladıkları üzümleri geleneksel yöntemlerle işleyerek ürettikleri Hasenik pestilinin tescillenmesi için 4 yıl önce TÜRKPATENT'e başvuruda bulundu.TÜRKPATENT'ın yaptığı incelemelerin ardından Hasenik pestiline coğrafi işaret tescil belgesi verildi.Derneğin koordinatörü Yusuf Yavuz'un açıklamasında, Hilvan ilçesinde önemli tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, bölgedeki ürünlere değer katmanın önemine vurgu yaptı.Yavuz, coğrafi işaretli ürünlerin bölge ekonomisine katkısının büyük olduğunu belirterek, dernek olarak yöre halkıyla iş birliği içinde çalıştıklarını ifade etti.Yavuz, çalışmaların meyvesini alamaya başladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Meşakkatli 4 yılın sonunda nihayet TÜRKPATENT tarafından Hasenik pestilinin coğrafi işaretli ürün olduğu tescillendi ve tescil belgemizi aldık. Başka yöresel ürünlerimiz için de yeni coğrafi işaret sürecini başlatacağız. Hasenik pestilinin Türkiye ve dünya çapında tanınırlığını artırmak için kurum olarak fuarlara katılım sağlanacak, tanıtım videoları, filmleri çekilecek, broşür ve kitapçıklar hazırlanacaktır. Yöreye özgü ürünlerin yok olmaması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi için kurum olarak faaliyet ve projelere tam hız devam edeceğiz."