Demokratların başkan adayı Kamala Harris, Beyaz Saray için tarihi ve zorlu bir mücadelede kendisini tamamlayacak ortak olarak Minnesota valisi Tim Walz'i aday gösterdi.

Harris ilk sınavını geçti  

Walz , Harris'in Donald Trump'a karşı yarışta öne geçmesinin ardından etkisini artıracağı düşünülen bir dizi Demokrat isimle birlikte aday listesinde yer alıyordu .
İlk kadın başkan olarak tarihe geçmeyi hedefleyen Harris, hali hazırda ilk kadın, ilk siyahi ve Güney Asyalı başkan yardımcısı olarak da öncü bir rol üstlendi. 
Harris'in seçiminin, "Cumhuriyetçilerin kendisinin çok sola kaydığı yönündeki saldırılarına karşı koyabilecek bir Demokrat ve dengeyi sağlayacak beyaz bir adam" seçmesi beklentilerini karşıladığı bildirildi.  
Walz, "esrarın yasallaştırılması ve işçi haklarının artırılması" gibi popüler Demokrat politikalarını destekledikten sonra partinin ilerici kanadına da hitap edeceği öngörüldü. 
İkili, Salı günü en iddialı yerlerden olan Pensilvanya'dan başlayarak, çekişmeli eyaletlerde yoğun bir beş günlük kampanya etkinliklerine katılacak. 

Yemen, Starlink'e bağlanan ilk Ortadoğu ülkesi oldu Yemen, Starlink'e bağlanan ilk Ortadoğu ülkesi oldu

Trump'la başa baş gidiyor

Henüz iki haftalık bir kampanya yürüten 59 yaşındaki Haris, bağış toplama rekorlarını altüst etti, büyük kalabalıklar topladı. Beklenenden daha iyi bir performans gösteren Haris, miting alanları gibi sosyal medyayı da ele geçirerek Trump'ın Biden'a karşı anketlerde artan üstünlüğünü ortadan kaldırdı.
Massachusetts Amherst Üniversitesi'nin pazartesi günü yayınladığı son başkanlık anketine göre Harris, Trump'ın ülke genelinde yüzde 46'ya yüzde 43 oranında önünde yer alıyor. Ocak ayında Trump'ın Biden'a karşı dört puanlık üstünlüğü vardı.
ABD seçimlerinde Seçmen Kurulu yarışını belirleyen kritik eyaletlerde Harris, 2016'daki başkanlık zaferiyle dünyayı şok eden ancak 2020'de Biden'a yenilen Trump ile başa baş gidiyor.
Harris'in ülkenin icra kurulu başkanı olma yolundaki ilk büyük sınavı, başkan yardımcısı adayını belirlemek olarak görülüyordu.
Cook Political Report bülteninden anket uzmanı Amy Walter, CBS News'e yaptığı açıklamada, "Bu, onun düşünce sürecini anlatıyor" dedi .
Harris ve Walz, bu hafta Philadelphia'dan başlayarak Wisconsin, Michigan, Arizona ve Nevada'ya ülke çapında ilk varyasyonun testini yapacaklar. 

Trump'ın agresifliğine karşı Harris'in sakinliği

Trump, geçen ay bir miting sırasında uğradığı suikast girişiminden sağ kurtulduktan sonra siyasi açıdan yükselişe geçmişti. 
Ancak Biden'ın dramatik çıkışı ve Harris'in hızlı başlangıcıyla birlikte, bu ivmeyi korumaya çalışıyor. 
Trump, geçen cumartesi günü Georgia'da düzenlediği mitingde Harris'i "Marksist" ve "radikal solcu bir ucube" olarak niteledi ve onun "ekonomik çöküşe" yol açacağını iddia etti. 
Üç gün önce, siyahi gazetecilerden oluşan bir kitleye Harris'in siyasi çıkarlar uğruna "siyahileştiğini" söylediğinde birçok kişiyi şoke etti.
Harris'in ekibi ise Trump'ı ve başkan yardımcısı adayı JD Vance'i "tuhaf" olarak nitelendirirken, sakin bir tavır takınıyor. 
Harris, Atlanta'da etkileyici bir hitabet kullanarak, "Trump" demedi, "Donald" diye seslendi: "Donald sana bir şey söyleyeyim, bir şey diyeceksen gel yüzüme söyle" dedi.
Bu meydan okuma karşısında Trump tarafından henüz bir yanıt gelmedi. 
Haris'in kampanya ekibi, Trump'ın kamuoyu önünde tartışmadan "kaçtığı" hatta "korktuğu" açıklamalarıyla algı üstünlüğünü elde etti. 

Editör: Burçin Çelikkol