Haniye’nin suikast haberi 4 saat sonra duyuldu

İran basını, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'daki suikastine ilişkin ayrıntıları yayınladı.

İsmail Haniye'nin hedef alındığı suikast, 31 Temmuz Çarşamba günü  İran saatiyle sabah 02.00 sıralarında gerçekleşti.

Tahran'ın kuzeyinde bulunan Savaş Gazileri Lojmanı’nda kalan Haniye’nin bulunduğu konutun havadan atılan bir füzeyle hedef alındığı bildirildi.

Ayrıca, terör operasyonu ile ilgili füzenin atıldığı yer, boyutlarının belirlenmesi, başka bir ülkeden atıldığı gibi detayların tespiti için de soruşturmanın  sürdüğü aktarıldı.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastiyle ilgili çok sayıda haberin yer aldığı İran basınında, saldırı anı ya da saldırının meydana geldiği yer ile ilgili herhangi bir görüntü yayınlanmadı.

Hamas'tan yapılan açıklamada, hareketin Siyasi Büro Şefi Haniye'nin naaşının  perşembe günü Tahran'da düzenlenecek cenaze töreninin ardından Katar'a nakledileceğini duyurdu.

Açıklamada, "Cenaze namazı, cuma namazının ardından Doha'daki İmam Muhammed bin Abdulvehhab Camii'nde kılınacak." ifadelerine yer verildi.

Haniye'nin naaşı, Doha'nın banliyölerinden Lusail'deki El-İmamu’l Muessis Kabristanlığı’na toprağa verilecek.

ABD: İsrail'in yanında durmaya devam edeceğiz ABD: İsrail'in yanında durmaya devam edeceğiz

Açıklamada ayrıca Doha'daki cenaze törenine "halkın ve siyasi liderlerin yanı sıra Arap ve İslam liderlerinin" katılacağı belirtildi.

İran’ın yarı resmi Mehr haber ajansı, İran’da  üç günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

İran basınında ayrıca, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunan Haniye’nin suikastinden önce  törene katılması “güvenliğini sağlayamayız , İran’a gelme” denilerek, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın engellendiği iddiaları da yer aldı.

Editör: Burçin Çelikkol