Hamas, İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından Gazze Şeridi'ndeki sorumlusu Yahya Sinvar'ı lider olarak atadı.

İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin yerine hareketin Gazze Şeridi sorumlusu Yahya Sinvar'ın seçildiği bildirildi.

Hamas’ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, şehit lider İsmail Haniye'nin yerine, hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ı seçtiğini ilan ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Hamas’tan 3 Ağustos’ta yapılan açıklamada, suikasta uğrayan Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin yerine geçecek yeni ismi belirlemek için istişarelere başlandığını duyurulmuştu.

Haniye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.

Bu seçimin açık ve net mesajları vardır

Hamas yetkilisi Mahmud Merdavi, yaptığı açıklamada “Yahya Sinvar, oy birliğiyle Hamas liderliğine seçilmiştir ve bu seçimin açık ve net mesajları vardır” dedi. 

Yahya Sinvar kimdir?

Yahya Sinvar, 1962'de Han Yunus’ta dünyaya geldi.

Memleketinde lise eğitimini tamamladıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi’nde eğitimine devam etti.

5 sene üniversitenin öğrenci konseyinde aktif görev aldı.

Sırasıyla Teknik ve Spor Komiteleri Sekreteri, Öğrenci Konseyi Başkanı ve Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

Hamas örgütünün kurucularından Ahmet Yasin’e yakınlığıyla bilinen Yahya Sinvar, 80’lerin sonunda hareketin ilk silahlı kanadının kurulmasında yer aldı ve Şeyh Yasin’in birçok emrini yerine getirdi.

Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi... Almanya'da Türk anne ve çocuğu yangında can verdi! Dışişleri "Olayın takipçisiyiz" dedi...

Hareketin “Mecd” olarak bilinen ilk güvenlik organının kuruluşunda yer aldı ve güvenlik biriminin de en tepedeki ilk sorumlusu oldu. Harekete has güvenlik dosyaları oluşturan Sinvar, ilk intifada ile birlikte o zaman Filistinli Mücahitler olarak bilinen hareketin ana koordinasyonunu sağladı.

Sert kişiliği ve her olaya güvenlik açısından yaklaşımıyla tanınan Sinvar, hareketin önde gelen birçok ismiyle de zaman zaman sorunlar yaşadı.

İlk kez 1982 senesinde hapse giren Sinvar, ikinci kez 1988 senesinde tutuklanarak aralıksız 22 sene İsrail zindanlarında mahpus kaldı.

2011 senesinde İsrailli asker Gilad Şalit’e karşı serbest bırakılan 1027 Filistinli esirden biriydi.

Hareketin en önemli isimleri arasında yer alan Yahya Sinvar, gerek siyasi gerekse askeri kişiliğiyle ve özellikle de Kassam Tugayları ile Hamas arasındaki koordinasyonu sağlayan isim olarak ön plana çıktı.

Sinvar, 2017 senesinde Gazze'deki Hamas yönetimi liderliğine seçilmişti. Haniye’nin öldürülmesinden sonra Hamas’ın lideri oldu.

Editör: Ercan Çankaya