Haniye'yi hedef alan saldırı ânı 

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezejkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'da bulunan Hamas Lideri İsmail Haniye yoğun günün ardından ıstırahat halinde iken saat 01:37'de binada bir patlama meydana geldi. Hamas'ın İran'daki temsilcisi Halid Kaddumi, patlamanın ardından yoğun duman gördüğünü ve Haniye'nin yanına koştuğunda öldürüldüğünü gördü. 
Hamas'ın İran'daki temsilcisi Halid Kaddumi, çarşamba sabahı Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve yardımcısı Vasım Ebu Şaban'ın suikastle öldürülmesine ilişkin yeni ayrıntıları açıkladı.

New York Times'ın iddiaları yanıltıcı 

Kaddumi, El Arabi El Cedid'e verdiği röportajda, New York Times'ın suikastın Haniye'nin kaldığı yere yerleştirilen bir bombayla gerçekleştirildiği yönündeki iddialarını yalanlayarak, bu tür haberlerin yanıltıcı olduğunu söyledi.

Haniye resmi bir ziyaretteydi ve faaliyetleri kamuya açıktı

Kaddumi, Haniye'nin Salı günü erken saatlerde, Hamas yetkilileri Halil el-Hayye, Muhammed Nasır ve Zaher Caberin'in de yer aldığı bir heyetle İran'a vardığını belirtti.  Kaddumi heyetle birlikte  aynı gün İran parlamentosunda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katıldı.
Törenden sonra heyet, Tahran'daki Milad Kulesi'nde "Medeniyetler Toprağı" sergisini ziyaret etti. 
Haniye ayrıca, herkes tarafından bilinen ikametgahına dönmeden önce Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan tarafından verilen akşam yemeğine katıldı. Kaddumi, ikametgahın gizli olmadığını belirterek konumun nasıl keşfedildiğine dair söylentileri yalanladı. Haniye'nin resmi bir ziyarette olduğunu ve faaliyetlerinin kamuya açık olduğunu vurguladı.

Haniye'nin son anları

Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit

Gece geç saatlerde ikametgahına dönen Haniye'nin namaz kıldığını ve beraber Beyrut'ta yaklaşık 7 saat önce düzenlenen Fuad Şükr suikastini konuştuklarını söyledi. Haniye'nin daha sonra odasına çekildiğini belirten Kaddumi, koruması Ebu Şaban'ın da kapısında nöbet tuttuğunu anlattı.
Kaddumi, saldırının saat 01.37'de meydana geldiğini, büyük bir patlama olduğunu, yoğun dumanla bir ışık gördüğünü belirterek, "ışığı şimşek zannettim, deprem oluyor sandım. Pencereyi açtım gök gürültüsü veya yağmur yoktu, hava sıcaktı" dedi.
Haniye’nin kaldığı kata gittiklerinde odanın duvarlarının ve tavanının yıkıldığını belirten Kaddumi, "Haniye şehit olmuştu, Kuran'ı Kerim okuyordu, kanı Kuran'ı Kerime akmıştı" dedi. 

Basında yer alan iddialar İsrail'i kurtaramayacak

Kaddumi, New York Times'ın ve benzer İsrail medyası haberlerinin Haniye'nin yatağının altına daha önce gizlice bomba yerleştirildiğine dair haberleri de yalanladı. Ayrıca İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari'nin, Beyrut'taki Şükr'ü hedef alan saldırı dışında o gece başka bir İsrail hava saldırısı olmadığı yönündeki iddialarını da yalanladı.
Bu anlatıların İsrail'i doğrudan sorumluluktan kurtarmayı ve suçun sonuçlarını hafifletmeyi amaçladığına işaret eden Kaddumi, İsrail'i, suikastı Benjamin Netanyahu'nun Washington'a yaptığı son ziyaretinde ABD'nin onayladığı planlanı gerçekleştirmekle suçladı.
 

Editör: Burçin Çelikkol