HAMAS’ın, mart ayında yapılması planlanan seçimlere kadar Katar merkezli bir komite tarafından yönetileceği, yeni bir lider seçilmeyeceği iddia edildi.

HAMAS’ı bir değil 5 kişi yönetecek

BBC'ye konuşan bir Hamas yetkilisi, güvenlik gerekçesiyle örgütün yeni liderinin kimliğinin gizli tutulacağını söyledi.

Yetkiliye göre, hareket, liderini gelecek yıl mart ayında belirleyecek ve o zamana dek beş üyeli bir komite tarafından yönetilecek.

BBC’de yer alan habere göre, “savaş ile istisnai koşullar sırasında ve gelecekte grubun planlarını yönetmek" ve "stratejik kararlar almak" olan komitenin üyeleri belli oldu.  

Gazze Temsilcisi Halil el-Hayya, Batı Şeria Temsilcisi Zahir Caberin, Yurtdışındaki Filistinliler Temsilcisi Halid Meşal, Şura Danışma Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan siyasi büro sekreterinden oluştuğu belirtilen komitenin tüm üyelerinin Katar'da olduğu kaydedildi.

Ayrıca, ismi kamuoyuna açıklanmamak üzere temsili bir lider belirleme ancak HAMAS’ı idari komite aracılığıyla yönetme seçeneğinin de masada olduğu ifade edildi.

Söz konusu yetkili, Halil el Hayya'nın siyasi ve dış ilişkilerin çoğunun sorumluluğunu devraldığını ve Gazze'yle ilgili konularda doğrudan denetimi olacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’daki Carrefour’a “kötü” çalışan raporu Suudi Arabistan’daki Carrefour’a “kötü” çalışan raporu

Rehinelerin durumuyla ilgili sorulara da cevap veren yetkili, hareketin rehinelerin güvenliğini sağlayacak kapasiteye ve yeterli personele sahip olduğunu söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol