İsrail’in Haaretz gazetesi, 11 aydır süren savaşta, bağımsız gazetecilerin Gazze Şeridi’ne girişlerinin neden hala engellendiğinin sorguladığı bir analiz yayınladı.

Gazetecilerin Gazze’ye girmesi hala yasak

Haaretz, Siyonist rejimin, yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi’ne girmesinden neden korktuğuna ve Gazze’den gelen görüntülerin şeffaf bir şekilde dolaşıma sokulmasının İsrail için ne tür tehlikeler yarattığına dikkat çektiği baş yazısında, medyanın bölgeye girmesi gerektiği savunuldu.

Analizde, “yabancı gazetecilerin, İsrail ordusunun koruması olmadan girişlerine getirilen kapsamlı yasak, İsrail halkının ve dünyanın Gazze Şeridi’nde neler olup bittiğini bilme hakkına büyük zarar veriyor” ifadelerine yer verildi.

Yazının devamında, “İsrail, yabancı gazetecilerin Gazze’de olup biteni haber yapmasını engelliyorsa o zaman şunu sormamız gerekiyor: Orada ne saklanıyor? Nasıl haber yapılacağının ordu tarafından dikte edildiği durumu kabul etmemeliyiz. Aksine İsrail, gazetecilerin Gazze’ye girmesine izin vermeli ki herkes orada olup biteni daha iyi anlayabilsin ve savaş sisi biraz olsun dağılabilsin” denildi.

İsrail ordusunda soygun skandalı İsrail ordusunda soygun skandalı

Ordudan sansürlü açıklama

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023`ten bu yana savaşın gidişatına yönelik büyük bir sansür politikası uyguluyor. Aynı zamanda Gazze Şeridi’nde çalışan Filistinli gazeteciler hedef alınarak, neler olup bittiğine dair söylenenler işgal ordusunun resmî açıklamalarıyla sınırlandırılmaya çalışılıyor.

6’sı kadın 91 gazeteci gözaltında

Gazze Şeridi’ndeki Medya Ofisi 20 Ağustos’ta yayımladığı raporda, savaşın başlangıcından bu yana şehit edilen gazeteci sayısının 170`e yükseldiğini kaydetti.

Filistinli Esirler Kulübü temmuz ayı sonlarında yaptığı açıklamada, 7 Ekim’den sonra tutuklanan gazeteci sayısının 6 kadın da dahil olmak üzere 91’e ulaştığını duyurdu. Açıklamaya göre, İsrail 17`si idari gözaltı olmak üzere 53 gazeteciyi gözaltında tutuyor.

Editör: Burçin Çelikkol