Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) toplantısında yaptığı konuşmada, Gazze'deki Filistinlilerin durumunun giderek kötüleştiğine dikkat çekti.
Guterres, üye ülkelerin dışişleri bakanlarına seslenerek, "7 Ekim'deki şiddet olaylarından kısa bir süre önce bölgedeki Filistinlilerin karşılaştığı zorlukları bir kez daha dile getirmiştim," dedi.
BM'nin, insanların daha iyi bir dünya inşa etmeleri için değil, onları en kötü durumlardan kurtarmak için kurulduğunu hatırlatan Guterres, "Gazze halkını yüzüstü bıraktık. Her geçen gün daha da kötüleşen bir felaketin içindeler," ifadelerini kullandı.
İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 41 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 90 binden fazla kişinin ise yaralandığını açıklayan Guterres, "Çoğunluğu kadın ve çocuk olan 2 milyon Filistinli, şu anda Şanghay Uluslararası Havaalanı büyüklüğündeki bir alanda sıkışmış durumda," diye ekledi.
"Felaketin ortasındaki umut UNRWA'dır"
Gelecekte daha da kötü koşulların yaşanacağına kesin gözüyle baktığını ifade eden Guterres, "Ancak, bu felaketin ortasında bir umut varsa, o da UNRWA’dır," diyerek ajansın önemini vurguladı.
Gazze'de 222 UNRWA çalışanının görev başında yaşamını yitirdiğini belirten Guterres, bunun BM tarihinde en yüksek ölüm oranı olduğunu kaydetti.
"UNRWA’nın Alternatifi Yok" İsrail'in UNRWA'nın Doğu Kudüs'teki merkezini kapatma girişimlerine değinen Guterres, ajansın çalışmalarını itibarsızlaştırmaya yönelik kampanyaların sürdüğüne dikkat çekti. "UNRWA'nın yerini doldurabilecek bir kurum yok. Şu anda ajansın kritik misyonuna destek vermek için her alanda çalışmanın zamanı," dedi.
İsrail'deki yasa tasarısına tepki
Guterres, İsrail Parlamentosuna sunulan bir yasa tasarısına da değinerek, bunun UNRWA'yı terör örgütü olarak tanımlamayı ve İsrail topraklarında ajansın faaliyetlerini yasaklamayı amaçladığını söyledi.
Son olarak, askıya alınan bazı bağışların tekrar serbest bırakıldığını açıklayan Guterres, 123 ülkenin UNRWA’ya yönelik ortak taahhütler bildirgesini imzaladığını ve ajansın Batı Şeria ve bölgedeki rolünün "hayati" olduğuna dair geniş bir mutabakat bulunduğunu belirtti.