Dünya

Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit

Gürcistan'da LGBT propagandası ve cinsiyet değişikliği ameliyatını yasaklayan yasaya karşı Avrupa Birliği tehditlerini sürdürdü. AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "Gürcistan'ı, ülkeyi AB yolundan daha da saptıracak olan bu mevzuatı geri çekmeye çağırıyorum." dedi.

Abone Ol

Gürcistan parlamentosu, LGBT propagandasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Muhalefetin katılmadığı oylamada, 84 milletvekili "evet" oyu kullanarak tasarının geçmesini sağlarken Avrupa Birliği'nden (AB) ise karara tepki geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Gürcistan'ı bu yasayı geri çekmeye davet etti.

Borrell, "Gürcistan Parlamentosu, halkın temel haklarını zayıflatacak ve ayrımcılık ile damgalamayı artıracak 'aile değerleri ve küçüklerin korunmasına' ilişkin yasaları kabul etti. Gürcistan'ı, ülkeyi AB yolundan daha da saptıracak olan bu mevzuatı geri çekmeye çağırıyorum." dedi.

Öte yandan AB Temsilcisi, yasanın halkın temel haklarını zayıflatacağını ve ayrımcılık ile damgalamayı artıracağını belirterek, Gürcistan’ın bu mevzuatın AB’ye uyum sürecini olumsuz etkileyeceği konusunda uyarıda bulundu.

Yasa ne getiriyor?

Aile Değerlerinin ve Küçüklerin Korunması'na ilişkin anayasal kanun taslağı ile ilgili hükümler şu şekilde belirlendi:

  • Evlilik tanımı: Yasalar, yalnızca 18 yaşını doldurmuş genetik bir erkek ve genetik bir kadın arasındaki ilişkiyi evlilik olarak düzenleyebilir.

  • Evlat edinme ve vekalet: Reşit olmayan bir kişi, sadece evli eşler veya heteroseksüel bir birey tarafından Gürcistan Anayasası ve yasaları uyarınca evlat edinilebilir ya da vekaleten bakılabilir.

  • Cinsiyet değiştirme yasağı: Bir kişinin cinsiyetini değiştirmeyi amaçlayan her türlü tıbbi müdahale yasaklanacaktır.

  • Cinsiyet bilgisi: Devlet veya yerel yönetimlerce verilen belgelerde yalnızca kişinin genetik cinsiyetine uygun erkek veya kadın cinsiyeti belirtilecektir.

  • Cinsiyet tanımlaması: Cinsiyet özelliklerini tanımlayan kavramların kullanımını doğrudan veya dolaylı olarak kısıtlayan herhangi bir devlet veya özel kişi kararı geçersiz sayılır.

  • Toplantı yasağı: Eşcinsel ilişkiler, ensest, heteroseksüel olmayan bireylerin evlat edinmesi veya cinsiyet değiştirmeyi teşvik eden toplantılar yasaklanmıştır.

  • İçerik yayma yasağı: Eşcinsel ilişkileri, heteroseksüel olmayan bireylerin evlat edinmesini, cinsiyet değiştirmeyi veya cinsiyet kavramlarını teşvik eden eserlerin, programların veya materyallerin yayılması yasaktır.

  • Eğitimde bilgi verme yasağı: Eğitim kurumlarında, aynı cinsiyetten ilişkiler, heteroseksüel olmayan bireylerin evlat edinmesi, cinsiyet değiştirme veya cinsiyet özelliklerinin kavramsallaştırılmasını teşvik eden bilgiler verilemez.