Doğu Asya ülkesi Güney Kore’de sular bir türlü durulmuyor. Karşılıklı yapılan sert açıklamaların yanı sıra istifalar ve görevden alınmalar ülkeyi adeta kaosa sürüklüyor.

Trump'ın Ankara Büyükelçisi adayı: Piyasa adamı! Trump'ın Ankara Büyükelçisi adayı: Piyasa adamı!

Devlet Başkanı Yoon muhalefeti suçladı

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefeti “Görevden azil sürecini kötüye kullanarak devlet işlerini felç etmekle” suçladı. Sıkıyönetim ilanının “yargıya tabi olmadığını” savunan Yoon, kendisi hakkında verilen azil önergeleri ve yürütülen soruşturmalarla “yüzleşmeye hazır olduğunu” söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta ilan ettiği ve 6 saatin ardından yürürlükten kaldırdığı sıkıyönetim kararı ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Televizyondan yayınlanan bir konuşmayla halka seslenen Yoon, sıkıyönetim konusundaki pozisyonunu açıklığa kavuşturmak istediğini ifade etti. “Muhalefet partileri sıkıyönetim ilanının bir ayaklanma suçu olduğunu söyleyerek kılıç dansı yapıyorlar, ama bu gerçekten öyle mi?" diye soran Yoon, "Şu anda hükümeti felç eden ve Kore anayasasını asıl ihlal eden güçler kimler?” ifadelerini kullandı.

“Başkanlık seçimlerinin sonuçlarını kabul etmediler”

Muhalefet partilerinin son 2.5 yıldır halk tarafından seçilen devlet başkanını görevden almak ya da istifa ettirmek için “kışkırtıcılık yaptığını” savunan Yoon, muhalefeti işaret ederek "Başkanlık seçimlerinin sonuçlarını kabul etmediler" suçlamasında bulundu. Muhalefetin Ulusal Meclis’e görevden azil önergeleri sunduğunu hatırlatan Yoon, "Görevden azil sürecini kötüye kullanarak devlet işlerini felç ettiler" dedi.

Muhalefeti Kuzey Kore’nin tarafını tutmakla suçladı

Muhalefeti "Kuzey Kore'nin tarafını tutmakla" itham eden Yoon, "Bunun hangi ülkenin Ulusal Meclisi olduğunu bilmiyorum" eleştirisinde bulundu. Ülke ekonomisinin de kötüye gittiğini söyleyen Yoon, "Ekonomi de olağanüstü hal durumunda. Demokratik Parti'nin gelecek yıl için önerdiği bütçe kesintisinin ayrıntılarına bakıldığında, muhalefetin ülkemizin büyümesini bile durdurmaya çalıştığı açık" ifadelerini kullandı.

“Sıkıyönetim ilanı yargıya tabi değil”

Ülkeyi korumak ve devlet işlerini normalleştirmek için sıkıyönetim ilan ettiğini söyleyen Yoon, "Başkanın sıkıyönetim ilan etme hakkını kullanması, af hakkının kullanılması veya diplomatik hakların kullanılması gibi yargıya tabi olmayan bir yönetim eylemidir" dedi. Buna rağmen kendisi hakkında verilen görevden azil önergeleri ve yürütülen soruşturmalarla “yüzleşmeye hazır olduğunu” vurgulayan Yoon, "Sıkıyönetim ilanına ilişkin hukuki ve siyasi sorumluluktan kaçmayacağımı daha önce de söylemiştim" hatırlatmasında bulundu.

Yoon’un son açıklamalarının, muhalefet partilerinin kendisi hakkındaki 2’nci görevden azil önergesini Ulusal Meclis’e sunmasından hemen önce gelmesi dikkat çekti.

Kendi partisi Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'a desteğini geri çekti

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un son açıklamalarına tepki gösteren PPP lideri Han Dong-hoon, “Azilden daha iyi bir yol bulmaya çalıştık, ancak olmadı" dedi. Han, “Başkanı azil yoluyla görevinden uzaklaştırmak, demokrasiyi ve cumhuriyeti savunmak için şimdilik tek yol” açıklamasında bulundu.

Sıkıyönetim ilan etmesi nedeniyle görevden alınma riski ile karşı karşıya olan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’a bir darbe de kendi partisinden geldi. Halkın Gücü Partisi (PPP) lideri Han Dong-hoon, Yoon’un “azil önergeleri ve yürütülen soruşturmalarla yüzleşmeye hazır olduğu” ve “sıkıyönetimin yargıya tabi olmadığı” şeklindeki son açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Yoon’un son açıklamalarının daha önce söz verdiğinin aksine “erken istifa etmeyi düşünmediğini” gösterdiğini kaydeden Han, "Başkanın erken istifa etmek gibi bir niyetinin olmadığını anladık. Bu, görev süresi gibi konuları partiye bırakma konusunda halka daha önce verdiği sözün ihlalidir" şeklinde konuştu.

“PPP milletvekilleri azil oylamasında özgür”

Yoon’un görevden alınması için muhalefet partileri tarafından Ulusal Meclis'e sunulan ancak PPP’nin boykotu nedeniyle geçersiz sayılan ilk azil önergesini hatırlatan Han, “Azilden daha iyi bir yol bulmaya çalıştık, ancak olmadı" ifadelerini kullandı. "Başkanı azil yoluyla görevinden uzaklaştırmak, demokrasiyi ve cumhuriyeti savunmak için şimdilik tek yol" diyen Han, PPP milletvekillerinin bir sonraki azil oylamasında "inanç ve vicdanlarına göre” karar vermekte özgür olduklarını söyledi. Han, "Milletvekillerimizin ülke ve halk için oy kullanacaklarına inanıyorum” dedi.

Güney Kore’deki sıkıyönetim krizi orduda depreme neden oldu

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ilan ettiği sıkıyönetimin komutanı olarak atanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Park An-su'nun görevden alındığını açıkladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından ilan edilen sıkıyönetim orduda depreme neden oldu. Güney Kore Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 6 saat yürürlükte kalan sıkıyönetimin komutanı olarak atanan Genelkurmay Başkanı Park An-su’nun görevden alındığı bildirildi. Park’ın adı sıkıyönetim ilanından sonra tüm siyasi faaliyetleri yasaklayan bir askeri kararname ile gündeme gelmişti. Meclis oturumunda yaptığı açıklamada sıkıyönetim uygulamasını Yoon'un televizyonda yaptığı konuşmadan öğrendiğini savunan Park, siyasi faaliyetleri yasaklayan kararnamenin hazırlanmasından sorumlu olmadığını iddia etmişti. Park’ın, sıkıyönetimin kaldırıldığı gün eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'a istifasını sunduğu, ancak istifasının kabul edilmediği kamuoyuna yansımıştı.

Birçok üst düzey komutan görevden alınmıştı

Güney Kore Savunma Bakanlığı, daha önce aralarında Başkent Savunma Komutanlığı, Özel Harp Komutanlığı, Karşı İstihbarat Komutanlığı ve Savunma İstihbarat Komutanlığı gibi kritik birimlerde görevli birçok üst düzey generali sıkıyönetimde rolleri bulunduğu şüphesiyle görevden almıştı.

Editör: Yasin Paşalı