Güney Afrika'da şaşırtan seçim
Güney Afrika'da, 29 Mayıs 2024'te gerçekleştirilen genel seçimlerde hiç bir parti ülkeyi yönetmek için gerekli çoğunluğa ulaşamadı.
Ülkede, İsrail'e desteğiyle bilinen Demokratik İttifak da dahil olmak üzere diğer siyasi partilerin ortaklığında bir koalisyon hükümeti kuruldu.
Güney Afrika'daki Filistin yanlısı aktivistler, koalisyon hükümetinin, ülkenin Filistin mücadelesine verdiği tarihi desteği azaltacağından endişe ederek, yeni hükümetin dış politikasına şüpheyle yaklaşıyor.
Aktivistler endişeli
Ülkede 30 yıldır iktidarda olan ancak genel seçimlerde mutlak çoğunluğu sağlayamayan Afrika Ulusal Kongresi hükümetinin, Filistin yanlısı tutumunun değişmesinden endişe ediyorlar.
Güney Afrika'daki Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar Hareketi'nden (SABDS) Roshan Dadoo, basına yaptığı açıklamada, "Apartheid sonrası hiçbir Güney Afrika hükümetinin tarihin yanlış tarafında yer almak istemeyeceğinden eminiz " dedi ancak şunları ekledi: "SABDS Koalisyonu, yeni hükümetten, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki hukuk ekibimize destek vermesini ve uluslararası yükümlülüklerimiz doğrultusunda ülkemizin Apartheid İsraillilerin Filistin halkına uyguladığı soykırıma ortak olmamasını sağlamak için her türlü önlemi almasını talep ediyor." dedi.
Güney Afrikalı gazeteci Peter Fabricius da AA'ya yaptığı açıklamada, Afrika Ulusal Kongresi'nin Filistin politikasını sürdürmekte kararlılık ortaya koymasına rağmen, yeni koalisyon ortaklarının etkisiyle bunu daha ılımlı şekilde yürütmesini beklediğini söyledi.
Ulusal Birlik Hükümeti'nden Gazze'deki durum ve Uluslararası Adalet Divanı'nda yürütülen yargılamalar hakkında henüz kamuoyuna açıklama yapılmadı.
Yeni hükümette de yer alan bakan Lamola: Kararlılıkla devam edeceğiz
Ancak, Afrika Ulusal Kongresi hükümetinde Adalet Bakanı olan, yeni hükümette ise Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı olarak atanan Ronald Lamola, Cape Town'da düzenlenen sempozyumda, İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açan Güney Afrika için Filistin meselesinin bir dış politika önceliği olduğunu ifade ederek, "Filistinlilerin haklarını korumak ve uluslararası hukukun herkes için adil bir şekilde uygulanmasını sağlamak için küresel kurumlarla birlikte hareket etmeyi sürdüreceğiz." dedi.
Güney Afrika'nın İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını UAD'nin yanı sıra Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne de taşıdığına dikkati çeken Lamola, "Filistin halkına yönelik tüm apartheid ve soykırım eylemlerini sona erdirmek için gücümüz dahilindeki her şeyi yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz." diye konuştu.
Ulusal Birlik Hükümeti'nde, liderinin Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı olarak yer alan Al Jamaah Partisi'nden Prof. Dr. Muhammed Haron, Afrika Ulusal Kongresi 'nin Filistin politikası konusunda, "Siyonist yanlısı" olarak tanımladığı Demokratik İttifak ve diğer bazı koalisyon ortaklarını ikna etmekte güçlük çekeceğini belirterek, "Siyonistlerin Uluslararası Adalet Divanındaki soykırım davasını durdurmaya ve siyasi ve askeri liderlerin mahkemeye çıkarılmasını engellemeye kararlı olmaları nedeniyle hükümet içinde bazı çatlaklar ortaya çıkacaktır." diye konuştu.