Bir analiz, 2017'de ABD'de gerçekleşen bir Güneş tutulması sırasında ölümcül araba kazalarında bir artış olduğunu öne sürüyor.

Bilim insanları, 8 Nisan'da gerçekleşmesi beklenen tam Güneş tutulmasının ölümcül araba kazalarında bir artışa neden olabileceğini bildirdi. Önceki tam Güneş tutulması sırasında, Kuzey Amerika'da ölümcül kazalarda önemli bir artış yaşandığı belirlendi.

Ancak, bu artışın tutulmanın neden olduğu gündüz karanlığı ile ilişkili olmadığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, tutulmanın gerçekleştiği saat diliminde kazalarda azalma olduğunu ancak öncesinde ve sonrasında artış olduğunu belirtti.

Android 15 güncellemesi alacak Xiaomi modelleri Android 15 güncellemesi alacak Xiaomi modelleri

Kazaların arttığı saatlerin, insanların tutulmayı izlemek için seyahat ettiği ve özellikle de sonrasında evlerine döndükleri saatler olduğu tespit edildi. 2017'deki tutulma sırasında ABD'de 20 milyon insanın tutulmayı izlemek için seyahat ettiği belirlendi.

Genel olarak, tutulma sırasında gerçekleştirilen yolculukların ölümcül kazalarda %31'lik bir artışa neden olduğu bulundu. Bu, özel günler ve tatillerde gözlenen artışlarla benzerlik göstermektedir.

Araştırmacılar, bu durumun her 25 dakikada bir fazladan bir kazaya ve her 95 dakikada bir ölümcül kazaya denk geldiğini ifade etti. Riskin zaman içinde değiştiği ve tutulmadan önce, sırasında ve sonrasında farklı seviyelerde olduğu belirtildi.

Ancak, yeni çalışmanın yalnızca ölümcül kazaları ele aldığı ve diğer kazaları dikkate almadığı belirtilmelidir.