Altın fiyatları, bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki hafta alacağı faiz kararı öncesi rekor seviyelere ulaştı. Ons altın geçtiğimiz günlerde 2.565 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, yurtiçinde gram altın da rekor kırarak 2.804 TL seviyesine ulaştı.

Güneydoğu’dan 8 ayda 2.2 milyar dolarlık hububat ihracatı yapıldı Güneydoğu’dan 8 ayda 2.2 milyar dolarlık hububat ihracatı yapıldı

Altın fiyatlarındaki bu yükselişin arkasında, Fed’in faiz indirimine gideceğine dair beklentiler önemli bir rol oynuyor. ABD’deki enflasyon verilerinin Ağustos ayında artış göstermesi, piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. Çarşamba ve Perşembe günü gelen veriler, Fed’in faiz kararına yönelik beklentileri şekillendirdi. Ancak, enflasyonun beklentilerle uyumlu gelmesi, altın fiyatlarının hafta sonuna doğru yükselmesini sağladı.

Spot altın haftanın dördüncü işlem gününde ons başına 2.535 dolara ulaşarak rekor tazelerken, gram altın fiyatı da 2.764 TL seviyesine kadar çıktı. Perşembe günü ise ons altın 2.565 dolara kadar yükselirken, gram altın fiyatı 2.804 TL ile yeni bir zirveye ulaştı.

ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları, altın piyasası üzerinde baskı yaratırken, Çin'den gelen talepler ve küresel jeopolitik riskler de altının yükselişini destekleyen diğer faktörler arasında yer alıyor.

Güncel Altın Fiyatları (14 Eylül 2024)

  • Gram Altın: 2.810 TL
  • Çeyrek Altın: 4.677 TL
  • Yarım Altın: 9.348 TL
  • Cumhuriyet Altını: 18.629 TL
  • Ons Altın: 2.578 USD

Yurtiçinde ve küresel piyasalarda altının yönünü, önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısı ve buna bağlı olarak alınacak faiz kararları belirleyecek. Piyasalarda altının bu yükseliş trendinin devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

Editör: Elif Erbay