Dünya

Gölge CIA'den çarpıcı tespit! "ABD Güneydoğu Asya'yı kaybediyor"

"Gölge CIA" olarak nitelendirilen ve ABD dış politikasını şekillendiren Foreign Affairs dergisinde yayımlanan bir makalede, ABD'nin Güneydoğu Asya'da güç kaybettiği ve yerel halkın Çin'i müttefik olarak görmek istediği belirtildi.

Abone Ol

Dünya hegemonyasında gerileyişini sürdüren Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), Güneydoğu Asya üzerindeki nüfuz alanı daralıyor.

Foreign Affairs dergisinde yayımlanan "ABD Güneydoğu Asya'yı kaybediyor" başlıklı makalede yayımlanan araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi. 

Lynn Kuok imzalı makalede ISEAS-Yusof İshak Enstitüsü'nün yaptığı anketin sonuçları yer aldı. Buna göre Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ndeki (ASEAN) ülkelerden seçilen 2 bin katılımcı üzerinde yapılan ankette, ABD ve Çin arasında seçim yapılması istendi. "İkisi arasında ASEAN ülkeleri hangisiyle bağ kurmalı?" sorusuna verilen yanıtta Çin ABD'yi geride bıraktı.

2020 yılından bu yana yapılan anketlerde Çin, ilk kez bir araştırmada ABD'yi geçti. 

Öte yandan Çin',in "kazan-kazan" odaklı yatırımlarının Güneydoğu Asya'da hoşnutlukla karşılandığı belirtildi.

Ekonomide tercih Çin

Katılımcılara yönelik "Güneydoğu Asya'daki en etkili ekonomik güç kim?" sorusuna verilen yanıtlarda ise yüzde 60 oranında Çin oldu. ABD, katılımcıların ancak yüzde 14'ünün desteğini alabildi.

Makalede, ayrıca ABD'li yöneticilere "Güneydoğu Asya'daki desteği yeniden kazanmak için Amerika Birleşik Devletleri, Asyalı ortaklarla olan yakınlaşmasını abartmaktan kaçınmalıdır." uyarısında bulunuldu.