2024 Paralimpik Oyunları’nın 5 Eylül Perşembe programında Türk sporcular çeşitli branşlarda mücadele ederek ülkemizi temsil ediyor. 5 Eylül programında Kadınlar Golbol’de (Goalball) sporcularımız altın madalya için İsrail'le karşılaşacak.

Fransa’nın başkenti Paris’in ev sahipliği yaptığı 2024 Paralimpik Oyunları’nda 5 Eylül programına göre sporcularımız atıcılık, masa tenisi, judo, atletizm, futbol, yüzme, tekerlekli sandalye tenisi, halter, golbol gibi dallarda mücadele edecek.

Golbol takımımız bugünkü finalde İsrail ile yarışacak

Paralimpik Oyunları'nda ülkemizi gururlandıran Golbol Kadın Milli Takımımız, Brezilya ile oynadığı yarı final karşılaşmasını 3-1’lik skorla kazanarak finale yükselmişti. 

Arda Güler'in maçında Umut Meler hakem olacak Arda Güler'in maçında Umut Meler hakem olacak

Finalde İsrail'e karşı mücadele edecek olan millilerimiz, sahaya üst üste üçüncü kez şampiyon olma hedefiyle çıkacak.

Golbol final maçı saat kaçta?

Golbol final maçı bugün saat 18:45'te gerçekleşecek ve tüm gözler bu önemli karşılaşmada olacak.

Golbol nedir, nasıl oynanır?

Golbol, tamamen ya da büyük ölçüde görme engelli bireylerin oynadığı bir takım sporudur. Uluslararası Görme Engelliler Sporları Federasyonu (IBSA) tarafından yönetilen bu spor, Paralimpik Oyunlar programına ilk kez 1976'da dahil edildi.

Golbol, İkinci Dünya Savaşı sırasında görme yetisini kaybeden gazilere yönelik bir rehabilitasyon aracı olarak 1946'da geliştirilmiştir. Spor, zamanla gelişip yaygınlaşarak Paralimpik Oyunlar’daki yerini sağlamlaştırmıştır.

Golbolü sadece körler mi oynuyor?

Golbol, kör olan ya da görme yetisi yüzde 10'un altında olan sporcuların oynadığı bir spor türü olarak biliniyor.

Golbol'de adil bir oyun ortamı sağlamak amacıyla, tüm sporcular oyun sırasında opak göz maskeleri takar. Bu maskeler oyuncular arasında herhangi bir görme yetisi farklılığının rekabet avantajı meydana getirmesini engeller. Sporcular, yasal olarak B1 (tamamen kör), B2 ya da B3 kategorilerinde sınıflandırılırlar.

Editör: Ercan Çankaya