Dünya

GKRY'den İsrail’e Mossad Üssü! KKTC Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Atun yorumladı

Gazze’de Filistinliler’e katiam uygulayan İsrail’e Güney Kıbrıs’tan destek geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı Prof. Dr. Ata Atun, GKRY’nin yıllardır olduğu gibi Türkiye karşıtı hamlelere devam ettiğini belirtti.

Abone Ol

Ercan Küçük - Haber Merkezi 

İsrail, Gazze’de katliamlarına durmadan devam ediyor. Dünyada milyonlarca insanın gösterilerle protesto ettiği, hatta bazı ülkelerin Filistin’in bağımsızlığını tanıma kararına rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden (GKRY) İsrail’e destek geldi.  

Fransa merkezli Le Figaro’ya konuşan Fransız istihbaratçılar, Gazze’de katliam yapan İsrail'in, savaşı Akdeniz’e yaymak istediğini belirtti. Güney Kıbrıs yönetiminin Ada'da bir MOSSAD üssü kurulmasına da izin verdiği ortaya çıktı. 

Fransız istihbarat kaynağı, MOSSAD’ın Güney Kıbrıs’ta üslenmeden önce Rum güvenlik güçleriyle zaten içli dışlı olduğuna da vurgu yaptı: "İsrail, birkaç düzine personelin görev yaptığı en az bir MOSSAD üssü kurmadan önce Güney Kıbrıs istihbaratıyla iş birliği içindeydi" 

'Düşmanımın düşmanı dostumdur'  

KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı ve Kıbrıs İlim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, gelişmeleri Samimi Haber’e değerlendirdi. GKRY’nin yaklaşık 60 yıldır Türkiye karşıtı faaliyetlerde bulunduğunu hatırlatan Atun şöyle konuştu: 

“GKRY zaten Türkiye'ye karşı bir cephe oluşturma çabaları içindedir. Son 60 yıldır hep Türkiye'nin düşmanı kimse 'Düşmanımın düşmanı dostumdur' diyerek bu çabaya girdi. Mesela 1980'li yılların başında ASALA'ya kamp yapma imkanı veren bir GKRY var. PKK'nın silahlarının Limasol limanı üzerinden Suriye'ye oradan da PKK'ya ulaştırılması için her türlü kapıyı açan bir GKRY var.  

Şu anda İsrail'le Türkiye'nin arası politik olarak iyi değilse GKRY'nin bu şekilde bir adım atması kendilerince uygun. Çıkan haberin doğruluğunu şu anda %90 bile tasdik edebilirim. Türkiye karşıtı olabilecek her türlü girişime kapılarını açıyor. Bu bir sürpriz değil. Beklenen bir yaklaşımdır. Şimdi AB içinde küçük ülkelerin veto etme hakkının kaldırılması gündeme gelecek. Bu yüzden GKRY sırtını AB'den ziyade ABD'ye dayamak için tüm limanlarını topraklarını ABD'ye açtı. 

Gelsin konuşlansın bir savaş olursa Türkiye'ye karşı arkamda dursunlar düşüncesiyle bu yola girdi. Zaten 1976'dan itibaren Güney Kıbrıs'ta Mossad'ın kendi limanı var. İsrail'e girecek olan tüm yük ve yolcu gemileri önce bu limana yanaşıyor, burada kontrolden geçiyor. MOSSAD yetkililerinin onayını aldıktan sonra yola çıkıyor.” 

Hizbullah tehdit etmişti 

Prof. Dr. Atun, Lübnan’daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, yaptığı konuşmada Güney Kıbrıs’a yaptığı uyarıyı da hatırlattı. Nasrallah’ın “4 Yeri vururum” dediğini vurgulayan Atun, “Buralar GKRY'nin Hizbullah'a karşı kullandığı yerler.” dedi. 

Hizbullah’ın açıklamasını yorumlayan Prof. Dr. Atun şunları söyledi: 

“KKTC Nasrullah'ın bu açıklamasına karşı başka bir açıklama yapmadı. Atılacak füzelerin Kuzeye geleceği, KKTC'ye saldıracağı kimsenin aklına yatmıyor. Bu yüzden KKTC bir açıklama yapmadı. Devletlerin kendi içinde görüşmeleri her zaman devam eder. Türkiye ile bir strateji belirlenmiştir. Bu konuda ne halkımızın ne yöneticilerimizin endişesi var. Bu nedenle bir açıklama yapılmadı.”