Kenya'da hızla yayılan gizemli bir hastalık paniğe neden oluyor. Kakamega bölgesinde bulunan Eregi Kız Lisesi'nde 95 kız öğrenci, henüz nedeni belirlenemeyen bu esrarengiz hastalığa yakalandı. Bu hastalık nedeniyle kız öğrenciler yürüyemez hale geldi ve durum ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor.

Kızlardan alınan kan, idrar ve dışkı örnekleri, Kisumu ve Nairobi'deki laboratuvarlara gönderildi. Bu numunelerin sonuçları ise bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Üst düzey bir eğitim bakanlığı yetkilisi okulu ziyaret etti ve velilere durumun kontrol altında olduğunu söyledi. Ayrıca, diğer öğrencilerin derslerinin normal şekilde devam edeceğini ifade etti.

Japonya’da Filistin’e destek gösterisi Japonya’da Filistin’e destek gösterisi

HENÜZ HİÇBİR BULGUYA RASTLANMADI

Kenya Sağlık Bakanı Susan Nakhumicha ise öğrencilere şimdiye kadar yapılan testlerde herhangi bir anormal duruma rastlanmadığını belirtti. Nakhumicha, "Halk sağlığı müdürüyle temasa geçtik ve dün itibarıyla 95 kız hastaneye kaldırıldı. Bugün gün sonuna kadar kapsamlı bir rapor sunmayı umuyoruz. Şu ana kadar beş test yapıldı ve hiçbir patojen tespit edilmedi" dedi.

"KİTLESEL HİSTERİ" OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Bu gizemli hastalıkla ilgili bazı uzmanlar, durumun "kitlesel histeri" olabileceğini ve bazı öğrencilerin sınavlardan kaçınmak için belirtileri taklit ediyor olabileceğini öne sürdüler. Diğer uzmanlar ise, kızlarda görülen semptomların sinir sistemine zarar verebilen Guillain-Barré sendromu (GBS) ile ilişkili olabileceğini belirttiler. GBS, kol, bacak veya yüzde felce yol açabilen bir hastalık olarak biliniyor.

Bölge Eğitim Müdürü Jared Obiero ise hastalığa yakalanan öğrencilerin tedavi edileceği sözünü verdi, ancak bazı öğrencilerin "hasta numarası" yaptığını ve sınavlara hazır olmadıklarını iddia ederek okul programına karşı çıktıklarını belirtti.