21 Ocak akşamından itibaren adeta bir geçit törenini andıran altı gezegenin dördünün sıralandığı görüntüler dünyadan da görülebilecek.

ANKA III’ten bir ilk! Gövde içerisinden tolun atışı ANKA III’ten bir ilk! Gövde içerisinden tolun atışı

Bilim insanları bu gezegenlerin çoğunun gökyüzünde parladığı için çıplak gözle görülebileceğini açıklarken, Uranus ve Neptün’ü görmek isteyenler dürbün veya teleskopla bakmak durumunda.

6 GEZEGEN SIRALANACAK

Geçit

Ayrıca teleskopla gözlemlenen olayda Orion takımyıldızının yakınındaki Jüpiterin yüzeyindeki bulutları ve bazı uyduları görebilmenin de mümkün olacağı belirtildi.

400 yıl boyunca tekrarlanmayacağı belirtilen geçitte Mars, Jüpiter, Uranüs, Neptün, Venüs ve Satürn gökyüzünde hizalanacak. Bu altı gezegen hem bizden hem de birbirlerinden çok uzak mesafede yer alıyor.

Gök bilimciler gezegenlerin diziliminin tarihini 21 Ocak olarak açıklasalar da dünyanın dünyanın bazı yerlerinde bu hizalanmanın görülmesi değişebileceğini de belirtiyor.

“YUKARISI OLDUKÇA KALABALIK”

Örneğin; Abu Dabi ve Hong Kong’ta 18 Ocak, Tokyo’da 21 Ocak, New York’ta 22 Ocak, İstanbul’da ise 23 Ocak’ta gözlemlenebilecek.

Gezegenlerden dördünün ‘fener’ gibi olduğunu ve açık bir gecede saat: 21.45 civarında ufka bakarak kolayca görülebileceğini söyleyen Victoria Astronomi Derneği’nden Con Stoitsis, “Yukarısı oldukça kalabalık. Yıldızların altında oturmak ve bir şezlong almak isterseniz, bir saat içinde muhtemelen yarım düzine uydu göreceğinizi söyleyebilirim.” dedi.

ŞUBAT’TA BİR GEZEGEN DAHA KATILACAK

Bu hizalanmanın, Şubat’ta da devam edeceği ve yedinci gezegenin katılmasıyla daha kapsamlı olacağı bildirildi.

Şubat ayının son günlerine özellikle 28 Şubat gecesine işaret eden gök bilimciler, 2025 yılının ilk aylarının gezegenlerin bu hareketlerini belirgin şekilde gözlemlenebilmesinin hem amatör hem de profesyonel gözlemciler için büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

Editör: Burçin Çelikkol