Dünya

Gazze'deki soykırımın belgeleri açıklandı

İsrail'in Gazze'de başlattığı soykırım yarın birinci yılını dolduracak. Bu bir savaş değil soykırım, zira İsrail Gazze'deki halkı kullanımı yasak silahlarla, açlığı bir silah olarak kullanarak ve de bunu belgeleyen gazetecileri planlı bir şekilde, hedef gözeterek öldürerek yok ediyor. İsrail'in soykırım faaliyetleri Kamu Denetçiliği Kurumu'nun raporlarıyla Türk ve dünya kamuoyunun bilgisine belgeleriyle sunuldu. İşte o raporlar...

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Terör devleti İsrail’in Gazze’de 7 Ekim 2023 tarihinde başladığı soykırım yarın itibarıyla birinci yılını dolduracak.

Bir yıldır bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Samimi Haber'in haberlerinde de çeşitli defalar ortaya konulduğu gibi Gazze’de yaşanan bir çatışma ya da savaş değil planlı bir soykırım.

İsrail, Gazze’de soykırımı sadece silahlarla değil, Gazze Şeridi’ni tam bir kuşatma altına alarak ve halkı aç bırakarak da yürütüyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun “Gazze’de Açlık” raporuyla İsrail’in açlığı Kuzey Gazze’yi ilhak etmek için sistematik bir silah olarak kullandığını açık bir şekilde ortaya konuldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun hazırladığı “Gazze’de Açlık” raporunu kurum denetçilerinden Fatma Benli’ye sorduk. Gazze’nin 1 yıldır tam kuşatma halinde olduğunu belirten Benli, dünya kamuoyundan bu kuşatmayı engellemek için bazı girişimler olsa da bunların etkisiz kaldığını, İsrail’e geri adım attıramadığını vurguladı.

İsrail’in, Gazze’yi tam bir kuşatma altına alarak halkını açlıkla soykırıma uğratma politikasını savaşın ilk haftasından itibaren sistematik ve bilinçli bir politik tercihle uyguladığının altını çizen Benli; bu soykırım planını şubat ayında hazırladıkları raporla kanıtlarıyla ortaya koyduklarını söyledi.

İsrail’in bölgedeki su kaynaklarını, depoları, kullanılmaz hale getirmek için tarım arazilerini, hayvan çiftliklerini vurduğunu belirten Benli, halkın balık tutarak açlığını gidermesini engellemek için sahil şeridindeki balıkçılığın bile engellendiğini açıkladı.

10 aydır Gazze’de çalıştıklarını, açlık raporunun bu çalışmaların ürünü olduğunu belirten Benli; Gazze’de gazeteci olmak, çocuk olmak, kadın olmak gibi tematik raporlar da hazırladıklarını ve bu konudaki çalışmalarını devam ettireceklerini söyledi.

“Sessiz Ölüm: Gazze’de Açlık” raporu

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun “Gazze’de Açlık” raporuyla “İnsan eliyle oluşturulan, olağan şartlarda engellenebilir ve önlenebilir toplu açlık, İsrail tarafından Gazze’nin işgal ve ilhak edilmesinin sistematik ve programlı bir silahı olarak kullanıldığı” kanıtlarıyla ortaya konuldu; Türk ve dünya kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

“Gazze’de Gazeteci Olmak” raporu

Raporun yayınlandığı 9 Eylül 2024 tarihine kadar İsrail’in Gazze’de öldürdüğü gazeteci sayısı 170’tir. Raporda açıkça ortaya konulduğu üzere bu gazetecilerin birçoğu gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hedef gözetilerek öldürülmüştür. Öldürülen gazeteciler, küvözlerde çürütülen bebekleri, öldürülen çocukları, İsrail’in diğer savaş suçlarını belgeledikleri için İsrail istihbaratı tarafından takip edilerek bilinçli bir tercihle öldürüldüler.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

“Gazze’de Yasaklanmış Silahlar” raporu

Fatma Benli’nin bahsettiği tematik raporlardan biri olan “Gazze’de Yasaklanmış Silahlar” raporu, sivillerin yaşadığı bölgelerin “kullanımı yasak ve tahrip gücü yüksek silahlarla” vurulduğunu kanıtlarıyla ortaya koyuyor.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.