Columbia Üniversitesi Rektörü, Gazze'deki savaş karşıtı protestolara yönelik tutumuyla ilgili İsrail yanlısı eleştiriler nedeniyle üniversiteden istifa etti.

İstifasını e-posta ile duyurdu

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle öğrencilerin kampüslerde başlattığı  protestoları ele alış biçiminin hem İsrail hem de Filistin yanlısı kesimler tarafından eleştirilmesinin ardından Çarşamba günü istifa etti.
Shafik, personel ve öğrencilere gönderdiği bir e-postada, "Topluluğumuzdaki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zor olduğu bir kargaşa dönemi  oldu. Bu dönem, topluluğumuzdaki diğer kişiler gibi ailem üzerinde de önemli bir etki yarattı." İfadelerini kullandı.  

Hizbullah: Savaşa savaşla karşılık veririz Hizbullah: Savaşa savaşla karşılık veririz

Shafik istifasının,  "bu noktada Columbia'nın önündeki zorluklarla başa çıkabilmesini en iyi şekilde sağlayacağını" söyledi. Bu duyuruyu, yeni dönem başlamadan önce yeni yönetimin yerleşmesi için yaptığını söyledi.

ABD’de nisan ayı ortasında başlayan önce ülke geneline ardından tüm dünyaya yayılan Gazze'’ye destek eylemlerine New York Polisinin sert müdehalesi tepki çekmişti.  

Gazze’deki sivil ölümlere karşı kampüslerde çadır kuran öğrenciler, eylemlerine devam etmek isteyince polis yüzlerce genci tutukladı. 
Göstericiler, Shafik'i gösterileri durdurmak için kampüse polis çağırdığı için kınarken, İsrail yanlısı destekçiler ise onun yeterince sert davranmadığını savundu. 

Geçici olarak rektör atandı 

Üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, geçici olarak  Columbia Üniversitesi Sağlık ve Biyomedikal Hizmetler Başkan Yardımcısı Katrina Armstrong rektör oldu. 
Mısır asıllı, İngiliz ve ABD vatandaşı Shafik, daha önce İngiltere Merkez Bankası başkan yardımcısı, London School of Economics’in rektörlüğü ve Uluslararası Para Fonu'nda başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Temmuz 2023'te Columbia Üniversitesi'nin 20. rektörü olmuştu. 
Göstericilerin onlarca çadır kurmasının ve üniversitenin İsraille ekonomik ve akademik ilişkileri kesmesini talep etmesinin ardından üniversite yetkilileri, kampların kaldırılması konusunda göstericilerle bir anlaşmaya çalıştı.
Görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Shafik, 18 Nisan'da beklenmedik bir adım atarak New York polisinin kampüse girmesini istedi ve bu durum birçok hak grubu, öğrenci ve öğretim görevlisinin tepkisini çekti. 
Polisin devreye girdiği ilk müdehalede 100'den fazla kişi tutuklandı ve çadırlar ana çim alandan kaldırıldı.
Ancak öğrenciler birkaç gün içinde eylemlere yeniden başladı. Akademisyenlerin de katıldığı bu eylemlerde, 300’den fazla kişi  tutuklandı. 
Polisi tekrar çağıran Shafik,  mezuniyetten en az iki gün sonrasına, yani 17 Mayıs'a kadar "düzeni sağlamak ve kampların yeniden kurulmamasını sağlamak" için polislerin görevde kalmasını istedi.

Editör: Burçin Çelikkol