Haber Merkezi - Ercan Küçük
Kayseri’de bir Suriyelinin 7 yaşındaki bir çocuğa tecavüz ettiği iddiasıyla başlayan gösterilerin ve şiddet olaylarının ertesi gününde Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gerilimlerde, Türkiye'ye ait tırların ve bayrakların yakılması, tır şoförlerinin rehin alınması ile birçok il karıştı.
Özellikle Suriye’de Türkiye’yi hedef alan saldırılar, Türkiye’de yaşayan Suriyeliler’in ülkelerine geri gönderilmesi tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Olayların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada “Sığınmacılar konusunu ön yargılar, korkular temelinde değil ülkemizin, ekonomimizin gerçekleri temelinde akılcı, vicdani bir çerçevede çözüme kavuşturacağız" ifadelerini kullandı. Toplumda yükselen talep ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini Gazeteci Ceyhun Bozkurt ile konuştuk.
“Herkesi göndermek artık kolay değil”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri'de yaşanan olaylardan sonra yaptığı açıklamada Suriyeliler'in gönderilmesi talepleriyle ilgili "Sığınmacılar konusunu ön yargılar, korkular temelinde değil ülkemizin, ekonomimizin gerçekleri temelinde akılcı, vicdani bir çerçevede çözüme kavuşturacağız" ifadelerini kullandı. Sığınmacı meselesinin hukuka uygun ve insan haklarına uygun şekilde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt, Suriye’den gelen herkesin geri gönderilemeyeceğine de dikkat çekti. Bozkurt şunları söyledi:
“Türkiye'de sığınmacı meselesi elbette çözülmelidir ama bu çözüm hem insan haklarına hem de hukuka uygun ve insanların güvenliğini zedelemeyecek şekilde çözülmelidir. Türkiye'nin geçmişte koridor ama günümüzde hedef göç rotasında yer aldığı gerçeğinden dolayı bu mesele mutlaka ciddi bir şekilde ele alınmalı. Suriye'den gelen insanların tamamını göndermek artık kolay değil. Vatandaşlık alanlar, yaşam kuranlar, evlenenler vs. gibi nedenle bir kısmı muhtemelen Türkiye'de kalacak. Bunlar için sağlıklı bir entegrasyon politikası izlenmeli. Geri kalan çoğunluk ise Suriye'deki çözüme paralel olarak peyder pey gönderilmeli. Bunun örneği harekat bölgelerimiz. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve BArış Pınarı harekat bölgelerimizde güvenlik, sosyal yaşam, bürokratik rahatlama yüzbinlerce insanın geri dönmesini sağladı. Suriye'nin özellikle terör örgütünün işgal ettiği alanla ilgili de benzer bir politika hayata geçirilmelidir. Ama bunun için Şam yönetimi ile normalleşme şart. Bu süreçte de;
- Siyasi çözüm,
- Terörün temizlenmesi, etkisizleşmesi
- Ekonomik gelişme ile bağlantılı olarak insanlar evlerine dönecektir.”
“Suriye'de siyasi çözüm, terörden arındırma şart”
Bozkurt, sığınmacı meselesinde yaşanabilecek provokasyonlara karşı da uyarılarda bulundu. Bozkurt şunları söyledi:
“Ama adımların artık hızlandırılmalı elzem. Çünkü mesele provokasyonlara, Türk düşmanı emperyalist istihbarat servislerinin aparatlarında istismara neden olmaya başladı.
Ayrıca şunu unutmamak lazım: İnsanların zorla evlerinden göç ettirilmesi, terör örgütünün önünü açmaya yönelik bir politikaydı. PYD terör örgütünün işgalindeki coğrafyada Türk, Arap ve PYD karşıtı Kürt istenmiyordu. Demografik operasyon neticesinde PYD'ye alan açılırken Türkiye içte sığınmacı tartışmasına yoğunlaştı. Tersine göçü sağlamak PYD terör örgütüne de büyük darbe indirecektir.
Ama bunun için de Suriye'de siyasi çözüm, terörden arındırma şart. Yoksa çözümsüz, terör örgütlerinin halen varlık gösterdiği bir ülkeye gönderilecek insanlar bumerang etkisiyle yeniden Türkiye'ye zarar verir.
Ayrıca bir boyutu da şu. MHP Lideri Devlet Bahçeli "Bu insanların bugün misafir yarın komşumuz olduğunu unutmayalım" demişti. Bu insanların evlerine döndüklerinde Türkiye'ye dost olmaları, hepimiz için büyük avantajlar sağlar. Bu bölgelerde terör örgütleri barınamaz. Kayseri'deki gibi istihbarat örgütleri tarafından kontrol edilen suç örgütleri elemanlarının yaptığı saldırılar bu insanları bize düşmanlaştırır. Bu da döndüklerinde terör örgütleri için bulunmaz bir müzahir militan potansiyeli oluşturur. Yani bu saldırıları gerçekleştirenler Türk milletinin iyiliği için değil kötülüğü için çalışan unsurlar. Her boyutuyla Türkiye'ye zarar veriyorlar.”