Ercan Çankaya - Haber Merkezi
Erken parlamento seçimlerinin ikinci turundan iki ay sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'e hükümet kurma görevi verdi.
Elysée Sarayı’nın X hesabından yapılan açıklamada, Macron'un Barnier'i "ülkenin ve Fransızların hizmetinde birleştirici bir hükümet kurmakla görevlendirdiği" belirtildi.
Barnier'in, ülkenin yeni başbakanı olabilmesi için Fransa parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te güven oyu alması gerekiyor.
Ulusal Meclis, şu anda üç bloğa bölünmüş durumda: Sol İttifak Yeni Halk Cephesi (NFP), Macron'un merkezci Ensemble İttifakı ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi.
Hükümet güven oyu alamayabilir
Macron’un 52 gün sonra hükümet kurma görevini seçimlerde dördüncü parti olan ve Ulusal Meclis’te 39 milletvekiliyle temsil edilen Cumhuriyetçiler’den Michel Barnier’e vermesini Fransa’da yaşayan gazeteci Ömer Aydın’a sorduk.
Ömer Aydın
Macron’un hükümet kurma görevini birinci olan partiye değil, hatta ikinci ve üçüncüye değil, dördüncü olan partinin temsilcisine verdiğine dikkat çeken Aydın; bu hükümetin güven oyu alıp alamayacağının şimdiden soru işaretlerine neden olduğunu söyledi.
Kendi öngörüsünün hükümetin güven oyu alamayacağı yönünde olduğunu belirten Aydın, hem sol ittifak partilerinin hem de aşırı sağcı Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi’nin daha önce güven oyu vermeyeceklerini açıkladıklarını belirtti.
Macron, tek adam olarak gücünü artırıyor
Macron’un Fransa’yı bir hükümet krizine sürüklemekle tek adam olarak gücünü artırdığına işaret eden Aydın, 52 gündür hükümet kurma görevi verilmediği için istifa eden eski hükümetin göreve devam ettiğine dikkat çekti.
Yeni başbakan güven oyu alsa almasa da Fransa’daki bu siyasi krizin devam edeceğini belirten Aydın, Fransa’nın en az 1 yıl, yani seçimlere kadar bir siyasi kriz ortamında yönetileceğini ifade etti.
Barnier Ulusal Meclis’te güven oyu alamazsa Macron’un görevi yeni birine vermek zorunda olduğunu hatırlatan Aydın, görev vereceği yeni kişinin de güven oyu alamaması durumunda yeni birine vereceğini, yani hükümet krizinin aylarca sürebileceğini vurguladı.
Belçika’daki hükümet krizinin 653 gün sürdüğüne işaret eden Aydın, Fransa’da da benzer bir durum yaşanmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.
Halk sokaklara inecek
Cumartesi günü Macron’un bu kararına karşı bir protesto gösterisi yapılacağına dikkat çeken Aydın, halkın Macron’un 52 gün boyunca birinci olan partiye hükümet kurma görevi vermemesini ve bu son hamlesini seçmene saygısızlık olarak gördüğünün altını çizdi.
Sol İttifak partilerinin hükümeti kurma görevini kendilerine beklediğini belirten Aydın, Barnier’den sonra görev kendilerine verilmezse sol partilerin sokak hareketlerine desteklerini artıracaklarına dikkat çekti.