Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yapılan görüşmeler neticesinde sol koalisyondan bir başbakan seçmeyi yine reddetti ve yeni görüşmeler yapacağını söyledi.

Fransa’da başbakan krizi

Sol partiler Macron'un açıklamasına öfkeyle tepki göstererek cumhurbaşkanının görevden alınması için sokak protestoları yapma çağrısında bulundu.

Macron, temmuz ayındaki erken seçimlerde en çok milletvekili çıkaran sol koalisyondan bir başbakan belirlemeyi reddederek yeni hükümet konusunda görüşmeler yürütüyor.

Cumhurbaşkanı, pazartesi günü aşırı sağcı Marine Le Pen ve diğer siyasi liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından solun iktidara gelme taleplerini reddetti.

Macron sola kapıyı kapattı

Fransız basınına göre Macron’un salı günü başbakanı belirlemesi bekleniyordu ancak Cumhurbaşkanı bunun yerine yeni bir müzakere turuna başlayacağını söyledi.

Macron, yaptığı açıklamada, "Benim sorumluluğum ülkenin engellenmemesi veya zayıflatılmamasıdır" dedi ve "tüm siyasi liderleri sorumluluk ruhu göstererek bu fırsatı değerlendirmeye" çağırdı.

Temmuz’da yapılan seçimlerin sonucunda 577 sandalyeli mecliste, sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı 190'dan fazla sandalyeyle çoğunluğu elde etmiş durumda.

NFP’yi  yaklaşık 160 sandalyeyle Macron'un merkezci ittifakı ve 140 sandalyeyle Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi takip ediyor.

'İstikrar' tehdit altında

NFP, özellikle sol görüşlü France Unbowed (LFI), hükümet kurma hakkı talep ederken, merkezci ve sağcı partiler, güven oylamasında bu talebi reddedeceklerini açıkladı.

Macron, "Tamamen sol görüşlü bir hükümet, Ulusal Meclis'te temsil edilen diğer tüm gruplar tarafından derhal sansürlenecektir" ve "Bu nedenle ülkemizin kurumsal istikrarı, bu seçeneği seçmememizi gerektiriyor" dedi.

Macron, parti liderleri ve "devlet ve cumhuriyet hizmetinde deneyim sahibi şahsiyetlerle" görüşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, sol ittifaktaki sosyalistleri, ekolojistleri ve komünistleri "diğer siyasi güçlerle iş birliği yapmaya" çağırdı.

Macron'a yakın bir kaynak, Macron'un LFI, Ulusal Birlik ve erken seçim için Le Pen'in aşırı sağcı partisiyle ittifak yapan sağcı Cumhuriyetçiler ‘in (LR) lideri Eric Ciotti ile artık görüşme yapmayacağı iddialarını doğruladı.

ABD Hazine Bakanı: FED'in faiz kararı olumlu ABD Hazine Bakanı: FED'in faiz kararı olumlu

Soldan darbe çağrısı

LFI, Macron'un açıklamalarını "kabul edilemez bir anti-demokratik darbe" olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi.

LFI lideri Jean-Luc Mélenchon, kamuoyundan ve politikacılardan cumhurbaşkanına karşı "görevden alma önergesi" de dahil olmak üzere "sert ve güçlü bir yanıt" çağrısında bulundu.

Komünist Parti lideri Fabien Roussel, "büyük bir halk seferberliği" çağrısı yaptı ve yeni görüşmeleri reddetti.

Yeşil Parti lideri Marine Tondelier, "Demokrasinin iyiliği için halk Macron'dan kurtulmalı. Bu kaos ve istikrarsızlık yaratıyor." dedi.

Güven oylamasında geniş bir desteğe sahip bir isim arayışında olan Macron, siyasi çalkantıların ardından istifa eden Başbakan Gabrielle Attal'ın Yeni başbakan adayı ilan edilene kadar göreve devam etmesini istedi.

Ancak, ağır borç yükü altındaki hükümetin 2025 bütçe taslağını sunma tarihine az bir zaman kalması siyasi baskıyı arttırdı.

Sol partiler, Macron'un 37 yaşındaki ekonomist ve memur Lucie Castets'i başbakan olarak ataması için baskı yapmıştı.

Mélenchon, partisinden bakanlar olmadan da sol bir hükümet kurulabileceğini söyledi ancak Macron ve merkez sağ partiler tarafından bu öneriye karşı çıkıldı.

Editör: Burçin Çelikkol