Japonya’da Filistin’e destek gösterisi Japonya’da Filistin’e destek gösterisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa Başbakanı Élisabeth Borne'un Avrupa parlamento seçimleri ve Paris Olimpiyatları öncesinde ikinci görevine yeni bir ivme kazandırmaya çalıştığı için istifa ettiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı ve hükümeti, Macron'un 2022'de ikinci kez yeniden seçilmesinden kısa bir süre sonra parlamentodaki mutlak çoğunluğunu kaybettiğinden beri, yasaları geçirmek için daha çok uğraşır hale geldi.

Başbakanlık koltuğundaki değişiklikse emeklilik sistemi ve göçmenlik yasalarındaki tartışmalı reformların tetiklediği siyasi krizlerle gölgelenen bir yıldan sonra yaşandı.

Kamuoyu yoklamaları, Macron'un partisinin aşırı sağ lider Marine Le Pen'in partisine oranla Haziran'daki AB seçimleri için yaklaşık sekiz ila on puan geride geldiğini gösteriyor.

Aralık ayında Macron'un yeni bir siyasi girişim sözü verdiğinden beri hükümetteki yeniden düzenleme spekülasyonları da yoğunlaştı.

Borne'un yerini alacak potansiyel adaylar arasında 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal ve 37 yaşındaki Savunma Bakanı Sebastien Lecornu var. İkisinden birinin başbakanlık koltuğuna okutması durumunda Fransa'nın en genç başbakanı göreve gelmiş olacak.

Maliye Bakanı Bruno Le Maire ve eski tarım bakanı Julien Denormandie de uzmanlar tarafından olası seçenekler olarak değerlendiriliyor.

Macron ise Borne'un yerine geçebilecek herhangi bir aday açıklamadı.