Halkın plastik ve teflon gibi tartışmalı maddelerle yapılan eşyalardan kaçışı, kadim bir yönteme olan ilgili arttırdı. İnsanoğlunun mağara döneminde bile binlerce yıl kullandığı pişmiş topraktan yapılan çömlekler yeniden gözde hale geldi.
Çömlek üreticisi Münir Suncak; ''Dünyada insanlar çömleğe yöneldi, satışlar da buna bağlı olarak eskiye göre arttı'' dedi.
Sadece Türkiye’de değil, dünyada da insanların daha sağlıklı beslenmeye yönelmesi ile çömleğe olan ilgi de kat be kat arttı.
Çömlekte pişirilen bir yemeğin çelik veya teflon ürünlerine göre daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu dile getiren çömlek üreticisi Münir Suncak, aynı zamanda bir çömlek testinin suyu nemlendirerek kireci dışarı attığını ve saf su haline getirttiğini söyledi. Dünyada ve ülkede insanların çömleğe yöneldiğini belirten Suncak, satışların da buna bağlı olarak eskiye göre arttığını ifade etti.
“Çömlekte yapılan yemek daha lezzetli”
Bir çömlekte yapılan yemeğin daha lezzetli ve doğal olduğunu aktaran Münir Suncak, ''Plastiğin ve teflonun sağlıksız olduğunu insanlar fark etti ve uzaklaşıyor. Bu çerçevede çömleğe ilgi daha çok arttı” dedi.
Elazığ yöresinde bulunan özel bir kilden söz eden Suncak, Sivrice’de binlerce yıl önceki volkanik patlamada meydana gelen bu toprakla çömlek ürettiklerini anlattı.
“Çömlek, suyu saf su haline getirir”
Çömlek ürünlerinin ciddi ilgi gördüğünü belirten Suncak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapmaktayız. Çömlekte pişen bir yemeğin daha sağlıklı olduğunu görmekteyiz. Çömlekte pişen yemekle teflonda pişen bir yemek arasında ciddi derece lezzet farkı oluşuyor. Çömlekten pişen yemeğin doğallığı fark ediliyor. Bir çömlek testi, suyu nemlendirerek kireci dışarı atar ve saf su haline getirir. Günümüzde plastik şişelerde içtiğimiz su, ölü sudur. Bunu ciddi oranda fark edebiliyorsunuz. Çömlek aynı zamanda suyu da soğutuyor. Üniversitelerde analizler yaparak üretime başladık”.
Atalarımızın ve dedelerimiz kullandığı ürünler
Çömlek denince akla sağlığın geldiğini belirten Suncak, insanların son yıllarda giderek artan bir ivmeyle doğal beslenmeye ve doğal eşyaya yöneldiğini vurguladı. Çömlek ürünlerine daha önceki dönemlerde ilginin az olduğunu, ancak giderek yükseldiğini belirtti.
Suncak, çömleğin yapım süreciyle ve kullanımıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Doğalgazlı fırınlarda yakarak hazır hale getiriyoruz. Mesela çömlekte yoğurt yapılırsa, çömlek yoğurdun fermente olmasını sağlar. Aynı zamanda ekşimesini önler ve uzun süreli kullanmaya imkan sağlar. Yıllar önce bunlar atalarımızın ve dedelerimizin kullandığı ürünlerdir. Kazılarda çömlek ürünler çıkıyor. Daha doğal ve sağlıklı besleniyorlardı. Günümüzde bunlar neden kullanılmasın. Günümüzde sağlıksız beslenmeler ve hastalıklar çok arttı. Daha doğal ve sağlıklı beslenmek için çömlek ile toprak ürünleri kullanmamızda yarar var”.