İBB Trafik Eğitim Parkları Hakkında Bilgiler
Trafik eğitim parkımıza giriş yapıldıktan sonra görevli eğitmenler tarafından gelen gruplar karşılanıp katılım sertifikası için fotoğraf çekilmek üzere ilgili alana gidilir. Öğrenciler uzman eğitmenler tarafından hazırlanan sunumlarla beraber yaklaşık 40 dakika eğitim görürler. Bu eğitimden sonra teorik olarak öğrenilen bilgileri uygulamak için görevli trafik polisleri ile birlikte uygulamalı eğitim verilir. Parkımız çocuklara ve engelli vatandaşlara trafik eğitimi verebilmek için kurulmuş küçük bir şehir gibidir. Eğitim alanında okul, hastane, avm gibi yapılar minyatür şeklinde yapılmış olup aktif olarak kullanılır. Öğrenciler hem yaya olarak kuralları öğrenmekte hem de akülü araçları kullanarak trafik deneyimi edinmektedir.
İBB Çocuk Trafik Eğitim Parkına Nasıl Gidilir?
Topkapı Trafik Eğitim Parkı’na; T1 Bağcılar-Kabataş ve T4 Topkapı-Mescid-i Selam tramvay hatlarının Topkapı Durağı’ndan ulaşılabiliyor.
Aynı zamanda Topkapı Şehit Mustafa Canbaz ve Bayrampaşa-Maltepe Metrobüs duraklarından da parka gidilebiliyor.
Topkapı Panorama 1453 Otobüs Durağı da Trafik Eğitim Parkına ulaşım seçenekleri arasındadır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ‘Çocuk Trafik Eğitim Parkları’ olduğunu biliyor muydunuz? Sancaktepe ve Topkapı’daki uygulamalı eğitim sahalarında çocuklar, kuralları görerek öğreniyor. Trafik polisleri eşliğinde biz kuralları hatırlarken, çocuklarımız her biri hayati derecede önemli trafik kurallarını deneyimleyerek öğreniyor
Ağaç yaşken eğilir. Çocuklar, erken öğrendikleri bilgileri hem daha iyi kavrıyor, hem de unutmuyor. Okula giderken, serviste, aileleriyle seyahat ederken, yaşamın her alanında trafikle iç içeler. Şehir kurallarının yanında trafiğe de dikkat etmek zorundalar.
Trafikte yayaların nasıl davranması gerektiğini de içeren teorik eğitimin yanında trafiğe kapalı alandaki pistte de uygulamalı eğitim veriliyor.
İlk dikkatleri çeken; trafik ışıklarının, çocukların görüp algılayabileceği minik boyutlarda olmasıydı. Etraftaki temsili yapılar da minyatür.
kul yaya geçitleri ve üst geçitler ise gerçekleriyle eşdeğerdi. Eğitime trafik polislerinin de destek vermesi, çocuklar için çok daha öğreticiydi. Hep birlikte kırmızı ışıkta beklediler, yayalara yanan yeşil ışıkta karşıdan karşıya geçtiler. Yaya geçidini kullanırken önce sağa, sonra sola, sonra tekrar sağa bakarak, geçmelerinin gerektiğini öğrendiler. Üst geçitlerin, trafik ışıklarının olmadığı yerde kullanıldığını da öğrenen çocuklar, böylece güvenli yolculuğun tadını çıkardılar.
Açık alanda; yatay/düşey trafik işaretleri, kavşaklar, yaya geçitleri, üst geçit, hemzemin geçit, bisiklet yolları, engelli yolları ve yaya kaldırımı gibi trafik unsurları yer alıyor. Uzman eğitmenlerle verilen eğitimlerde, içerikler animasyon filmleri ile zenginleştirilirken; pratik eğitimde trafik polisleri de eğitim veriyor. 4-8 yaş grubuna uygulama ve farkındalık eğitimi sunulurken; engelli bireylere de sosyal hayata katılabilmeleri ve desteksiz bir yaşam sürdürebilmeleri için ‘Trafikte Bağımsız Yaşam Eğitimi’ veriliyor.
BAŞVURULAR NASIL OLUYOR?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen eğitim dönemlerine paralel eğitim-öğretim verilen eğitim parklarına, (0212) 449 90 84 nolu telefon ve ALO 153 Çözüm Hattı ile trafikcocuk.ibb.gov.tr internet sitesinden ulaşılıyor. Eğitimler gruplarla sürdürülüyor.
Topkapı ve Sancaktepe’de toplam 28 dönümlük alanda hizmet veren parklar, kentin iki yakasında da bulunması nedeniyle, İstanbul’un her tarafından gelen çocuklara ev sahipliği yapıyor. İki parkta da ilkokul, anaokulu ve engelli öğrencilere özgü sınıflar dikkat çekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için hayata geçirdiği ‘Sıfır Atık Projesi’ de verilen eğitimler arasında yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, iki trafik eğitim parkı ile 4-12 yaş grubundaki çocuklara uygulamalı trafik eğitimi veriyor. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile yapılan çalışmalar, Topkapı ve Sancaktepe’deki parklarda sürdürülüyor. Eğitim parklarını, yıl sonunda toplam 18 bin öğrencinin ziyaret etmesi hedefleniyor.