Ekonomi

Fiş almayanlara kesilecek cezalar belli oldu! Fişi kesmeyen de almayan da cezalı

Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde getirdiği yeni cezalar vatandaşlara da uygulanacak. Fiş kesmeyen de almayan yeni düzenlemeden etkilecek.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle fiş ve fatura kesmeyenlerin belini bükecek cezalar gündeme geldi.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, fiş, fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmemesinin maliyeti ciddi anlamda arttı. Artık bu belgelerin düzenlenmediği her tespitte, hem alıcı hem de satıcıya artan oranlarda cezalar kesilecek.

5 iş günü kuralı!

Düzenlemenin en dikkat çeken noktalarından biri, alıcıların belge düzenlenmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirmesi halinde ceza kesilmeyecek olması. Ancak bu durumda bile belgeyi düzenlemeyen satıcı, çok daha yüksek bir ceza ile karşı karşıya kalacak.

Dikkat etmeyenlere 3 katı ceza

Buna göre, fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Belgeyi düzenlemeyenler ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda sayılan belgelerin dışında farklı bir belge verilir ve alıcı bu durumu 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse yine alıcıya ceza kesilmeyecek fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.