İnsani dram büyüyor 

Gazze'nin merkezinde güvenli olduğu iddia edilen bölgenin içinde yer alan Deyr el-Belah’taki  El-Aksa Hastanesi'nin hizmet dışı kaldığı bildirildi.

Yaralılar dahi tahliye edildi

Deyr el-Belah Belediyesi, İsrail ordusunun dün boşaltılmasını istediği hastanenin hizmet dışı kaldığını duyurdu.

Deyr al-Belah belediyesi, "İsrail'in yeni tahliye emirleri nedeniyle, sağlık personeli, hastalar ve yerinden edilmiş kişilerin büyük çoğunluğu hastaneden ayrıldı" dedi .

Belediyenin açıklamasında, "İsrail'in son tahliye emirleri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki tek hastanenin kapanmasına ve yaklaşık 250.000 vatandaşın yerinden edilmesine ve 25 barınağın kapanmasına neden oldu" denildi.

İsrail ordusu, pazar günü "128. blok"taki Filistinli sakinleri  tahliyeye zorlayan  yeni bir karar açıkladı.  

Ordu sözcüsü Avichai Adraee’nin yapığı açıklamanın ardından, Deyr Belah’ın doğusunda bulunan Filistinliler kentin batısına gitmek için yollara düştü.

20 bin Gazzeli yine göçe zorlandı

El-Aksa Hastanesinin Müdürü Iyad el-Cebri, hastanede sağlık personeli ve hastalar dahil sadece 100 kişi kaldığını bildirdi.

Andraee’nin açıklamasından önce  hastanede yerinden edilmiş kişiler, hastalar, sağlık personeli ve gazeteciler dahil 20.000'den fazla Filistinli bulunuyordu.

Yaralı halde hastaneden ayrılmak zorunda olan 19 yaşındaki Numan Nassar, "Tedavi için hastanede kalmalıyım, ancak İsrail ordusunun Nasır hastanesinde yaptıkları gibi hastaneye baskın düzenlemeyeceğini ve orada öldürülenler gibi öldürülmeyeceğimizi  garanti edemem" dedi.

Hastanenin çocuk bölümünde görevli hemşire Nima Abdul Fettah ise "Hastaneyi boşaltmak kolay değil, çünkü Gazze'nin orta kesiminde çalışan tek hastane burası ... Ama başka şansımız yok"  ifadeleriyle durumu açıkladı.  

Sağlık çalışanları başka hastaneye gitti

Nima, meslektaşlarıyla birlikte hastalara tıbbi yardımı sürdürmek için Han Yunus'taki Avrupa Hastanesi'ne gitti.

Sırada cep telefonları ve bilgisayarlar mı var?  Siber güvenlik uzmanı Adem Taşkaya Samimi Haber’e değerlendirdi Sırada cep telefonları ve bilgisayarlar mı var? Siber güvenlik uzmanı Adem Taşkaya Samimi Haber’e değerlendirdi

Birleşmiş Milletler'in (BM) basın açıklamasına göre, Gazze nüfusunun en az yüzde 84'ü şu anda "tahliye bölgesi" içerisinde bulunuyor. BM, israil saldırılarında  2,1 milyon Gazzeli'nin yaklaşık yüzde 90'ının yerinden edildiğini bildirdi.

BM, 22 Temmuz'dan bu yana 13'ten fazla tahliye emri çıkarıldığını, bunun da İsrail'in savaşın başında ilan ettiği insani bölgenin boyutunu önemli ölçüde azalttığını belirtti.

BM, " Sadece Ağustos ayında neredeyse her iki günde bir tahliye emri verildi ve yaklaşık 250.000 kişi yerinden edildi" açıklamasını yaptı.

Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal,  "İsrail’in sürekli yayınladığı  tahliye emirleri sonucunda ordu, Gazze Şeridi'nde iddia ettiği 'güvenli insani bölge' alanını 230 kilometreden sadece 35 kilometreye düşürdü." dedi .

Editör: Burçin Çelikkol