FAO ve WFP'nin hazırladığı rapor, açlık krizinin yoğun yaşandığı ülkelerde akut gıda güvensizliğinin boyutunun ve şiddetinin arttığını vurguluyor. Raporda Gazze ve Sudan'daki kıtlığın önlenmesi için acil yardım gerektiği, Haiti, Mali ve Güney Sudan'daki açlık krizlerinin ise daha da kötüleşme eğiliminde olduğu ifade edildi.
Gazze İçin Kritik Uyarı
Rapor, Filistin'de devam eden çatışmanın, hali hazırda yaşanan açlık ve ölümlerle birlikte benzeri görülmemiş bir ölü sayısına ve yaygın yıkıma yol açacağına dikkat çekiyor. Gazze Şeridi'nde çatışmaların sürmesi durumunda, 1 milyondan fazla kişinin BM Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nda (IPC) "kıtlık" olarak sınıflandırılan 5. aşamaya ulaşacağı öngörülüyor. Bu durum, Gazze nüfusunun yarısının ölüm ve açlık riskiyle karşı karşıya kalması anlamına geliyor.
En Yüksek Alarm Seviyesindeki Ülkeler
Mali, Filistin, Güney Sudan ve Sudan, en yüksek alarm seviyesinde olup, acil müdahaleye en çok ihtiyaç duyan ülkeler arasında yer alıyor. Haiti ise artan şiddet ve gıda güvenliğine yönelik tehditler nedeniyle bu listeye eklendi. Raporda, bu ülkelerdeki açlık krizlerinin temel nedeninin "çatışma" olduğu vurgulanıyor.
Acil Müdahale Gerekiyor
FAO Genel Direktörü QU Dongyu, rapordaki öngörülerin herkes için bir uyarı işlevi görmesi gerektiğini belirtti. WFP İcra Direktörü Cindy McCain ise, kıtlık ilan edildiğinde artık çok geç olacağını, birçok insanın zaten açlıktan ölmüş olacağını vurguladı. McCain, 2011 yılında Somali'de yaşanan kıtlıkta, ölen çeyrek milyon insanın yarısının kıtlık ilan edilmeden önce hayatını kaybettiğini hatırlatarak, dünya kamuoyunu bu kez uyarılara kulak asmaya çağırdı.
"Kıtlık İlan Edildiğinde Artık Çok Geç Olacak"
McCain, “Bu krizleri durdurmak için çözümlerimiz var, ancak daha fazla can kaybı yaşanmadan bunları geniş ölçekte uygulayacak kaynaklara ve siyasi iradeye ihtiyacımız var” dedi. Gazze ve diğer kriz bölgelerinde acil eylem çağrısında bulunarak, açlık fırtınasını engellemek için hemen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.