Hizbullah lideri: İsrail, Lübnan halkına savaş ilan etti Hizbullah lideri: İsrail, Lübnan halkına savaş ilan etti

İzahı olmayanın mizahı olur 
Filistin temalı çizgi romanlarıyla tanınan Joe Sacco, 7 Ekim'den beri devam eden Gazze savaşını kendine özgü habercilik tarzıyla harmanladığı yeni çalışması "Gazze'ye Savaş"ta  Filistinlilerin "insan" olduğunu anlattı. 


On binlerce masum insan yoğun bombadıman altında hayatını kaybederken, İsrailli yetkililerin "Filistinlilerin insan olmadığı" açıklamaları dünyadadaki vicdan sahibi insanları harekete geçirdi. 
İsrailli yetkililerin insanlık dışı bu açıklamaları kara mizah tarihinde de yerini aldı. 
Filistin (1996) ve Gazze'de Dipnotlar (2009) adlı kitaplarıyla tanınan Sacco, 2024 yılı başında Filistin halkına karşı işlenen suçlara karşı sesini yeniden yükseltmek için yeni bir projeye başladı.
"Gazze'ye Savaş"
Aslen Maltalı olan Amerikan karikatürist ve gazeteci Joe Sacco, okuyucuların Filistin'deki çatışmaya ilişkin algılarını sorguladığı, şiddetle gölgelenen durumu çözümlemeye uğraştığı yeni bir roman hazırladı. 
The Comics Journal'ın web sitesinde bölümler halinde, ücretsiz yayınlanan "Gazze'ye Savaş" adlı yeni çizgi dizisindeki karikatürleri, 7 Ekim 2023'te başlayan Gazze savaşına ilişkin kişisel görüşlerini sunduğu bir köşe yazısı işlevi gördü.
Gazze'ye Savaş'ta 1948'den bu yana Filistinlileri çevreleyen şiddete karşı net ve tavizsiz bir tavır almaya devam eden Sacco, son çalışmasında, "Filistinlilerden nefret eden  ve onların yok olmasını isteyen zalim dünyayı" çizerek anlattı. 
"Acı verici derecede doğru ve keskin" tarzıyla bilinen Sacco, bu çalışmasında da elle çizdiği kara kalem eskizleri aracılığıyla insanlığı tüm karmaşıklığıyla tasvir etti. 
Gazze'ye Savaş'ta , Gazze'deki trajik olayları tanımlamak için "soykırımcı öz savunma" terimini ortaya atan Sacco, bu ifadeyi, çatışmadaki her iki tarafa da "yarar" sağlamak için kullandığını belirtti.
Joe Sacco: "bu bir soykırım ve ABD ile birçok Batı ülkesi suç ortağı" 
Arap basınına konuşan Sacco, durumu soykırım olarak gördüğünü ve ABD ile birçok Batılı ülkenin suç ortağı olduğuna inandığını açıkladı .
Çizgi roman tarzı Robert Crumb'ın hicivlerinden esinlenen Sacco, Malta'ya Afrika göçü ve Filistin, Bosna, Irak gibi ülkelerdeki çatışmaları da ele aldı.
İlk kitabı Filistin , 1990'ların başından ortasına kadar her birkaç ayda bir yayınlanan 24 veya 32 sayfalık bir çizgi roman serisi olarak başladı.
Başlangıçta düşük olan satışları sayesinde önemli bir muhalefetle karşılaşmadan sesini geniş kitlelere duyurabildi.
Sacco, bu ilk çalışması için 1991-1992 yılları arasında Birinci İntifada sırasında iki ayını Batı Şeria, Gazze Şeridi ve İsrail'de geçirdi .
Oregon Üniversitesi'nde gazetecilik alanında lisans derecesi olan Sacco, kamp kamp dolaşarak insanların seslerini kaydetti ve bölgenin tarihiyle ilgili notları kendi düşünceleriyle birleştirdi.
İsrail askerlerinin Filistinlilere uyguladığı aşağılamaları da ifşa etti .
Sacco'nun sanatındaki ayrıntı zenginliği, kurgusal öğeler içermesine rağmen, Filistin yaşamını keşfetmek için derin bir gerçeklik ve bağlam içeriyordu. 
O dönemde de Filistinliler ABD medyası tarafından sıklıkla terörist olarak, en iyi ihtimalle de kurban olarak gösteriliyordu.
Sacco, The New Arab'a verdiği röportajda bu durumu, "Kalıplardan kaçınmak ve bunun yerine Filistinlilerin hayatlarının karmaşıklığını incelemek istedim. Her şeyden önce, okuyucularıma Filistinlileri insanlar [...] olarak tanıtmak istedim" ifadeleriyle açıkladı. 


Yayıncısı Fantagraphics Books projeye sahip çıktı ve sonunda sayıları tek bir ciltte topladı.
1996'da Amerikan Kitap Ödülü'nü kazanan Filistin adlı kitabına 7 Ekim 2023'ten sonra talep arttı. 
Fantagraphics Books, çizgi roman gazeteciliğinin bir klasiği olan kitabın  Eylül ayında Filistin'in yeni bir sert kapak baskısını piyasaya süreceğini duyurdu. 
Bu yeni baskıda, İsrailli gazeteci Amira Hass'ın yeni bir önsözüne yer verileceği ve merhum Filistinli-Amerikalı yazar ve eleştirmen Edward Said'in 2001 tarihli orijinal önsözünün korunacağı bildirildi. 

Editör: Burçin Çelikkol