HABER MERKEZİ

Dün Türkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden konuşma yapacak ve soykırımla ilgili dünyaya seslenecek. 

Meclis bugün saat 15.00’da, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un çağrısıyla, Filistin’in sesini dünyaya duyurması için olağanüstü toplanacak. Önce Kurtulmuş bir açılış konuşması yapacak. Ardından kürsüye Abbas gelecek ve İsrail’in tüm dünyanın gözleri önünde süren soykırımını dünyaya anlatacak. Abbas’ın konuşması anlık olarak Türkçe, İngilizce ve Fransızcaya çevrilecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Abbas’ın konuşmasını bizzat Genel Kurul’a gelerek dinleyecek. Genel Kurul salonunda bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda davetlinin de bulunması bekleniyor. 

Gizli tanık 'Pamuk’ Daltonların kirli yüzünü anlattı Gizli tanık 'Pamuk’ Daltonların kirli yüzünü anlattı

Konuşmasını oturarak yapmak istedi

Öte yandan, sağlık sorunları bulunan Abbas’ın, Meclis kürsüsündeki konuşmasını oturarak yapması gündeme geldi; Filistin heyeti bu yönde bir talep iletti ancak yapılan görüşmelerde TBMM’nin kuralları hatırlatıldı. Abbas bugün konuşmasını ayakta yapacak. 

Son Türkiye ziyaretinin ardından 5 ay sonra iki günlük ziyaret için Dün Ankara Esenboğa Havaalanı’na inen Abbas’ı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa karşılamıştı. 

Ardından Külliye’ye geçen Abbas, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmiş, bir süre başbaşa görüşme gerçekleştirmişlerdi. Görüşme sonrası İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada İsrail’in Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği katliamların ve kalıcı ateşkes çabalarının ele alındığı bildirildi. Açıklamada, Türkiye’nin Filistin davasına destek vermeyi sürdüreceği ve ayrıca, Erdoğan’ın, Abbas’ın TBMM kürsüsünden konuşma yapacak olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdiği vurgulandı.

Editör: Elif Erbay