Ercan Çankaya - Haber Merkezi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek haftaki toplantısında faiz indirim beklentileri Ağustos enflasyon verisinin açıklanmasıyla 25 baz puana geriledi.

ABD’de yıllık enflasyon Ağustos’ta yüzde 2,9’dan yüzde 2,5’e geriledi. Bu rakam, Şubat 2021’den beri en düşük seviye oldu. Çekirdek enflasyon da önceki aya kıyasla değişmeyerek yüzde 3,2 oldu. Aylık çekirdek enflasyonsa yüzde 0,2’den yüzde 0,3’e çıktı.

Veri sonrası bu ay için daha büyük indirim beklentileri geri çekildi. Fed enflasyonun yavaşlamasıyla beraber faiz oranlarını Temmuz 2023’ten beri yüzde 5,25-5-50 bandında tutuyor. Swap piyasalarında ise 18 Eylül’de 25 baz puanlık indirim ihtimali yüzde 100 olarak fiyatlanıyor.

Dünyanın en iyi 1000 şirketinden 4’ü Türkiye'den Dünyanın en iyi 1000 şirketinden 4’ü Türkiye'den

TÜFE beklentilerle örtüşüyor

Samimi Haber’e konuşan Ekonomist Hikmet Baydar, ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) beklentilerle örtüştüğünü söyledi. Fed’in dikkate aldığı rakamların daha çok çekirdek enflasyona yönelik olduğunu belirten Baydar, çekirdek enflasyonda bir katılık olduğunu, bu katılığın da Fed’i yakından ilgilendirdiğini vurguladı.

Manşet enflasyonun aylık 0,2, yıllık 2,5 düzeyde olmasının beklentiler paralelinde gerçekleştiğini belirten Baydar, çekirdek enflasyonun beklentilerin biraz üzerinde, 0,3 düzeyinde olduğunu belirtti. Fakat çekirdek enflasyonun yıllık düzeyde beklentiyle aynı, yani 3,2 düzeyinde olduğunu belirten Baydar, bu verilerden yola çıkarak çekirdek enflasyonda bir miktar katılık meydana gelmesi olduğunu söyledi.

Fed faiz indirimini 0,25’te tutacak

Şu an bazı yabancı kuruluşların 0,3 aylık çekirdek enflasyon karşısında Fed’in faiz indirim kararını 0,25’te tutacağını tahmin ettiklerini belirten Baydar, bunun peşinden Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) faiz indirimi kararı geleceğinin altını çizdi.

Faiz indirimleriyle beraber ekonomilerin canlanacağı beklentilerinin de artacağını söyleyen Baydar, bu faiz indirimlerinin Türkiye gibi piyasalara da rahatlama sağlayacağını belirtti.

Baydar, ayrıca faiz indirimi kararlarının Türkiye’ye yabancı yatırımcı girişini hızlandıracağı öngörüsünde bulundu.

Editör: Ercan Çankaya