İsraille normalleşen Fas hükümeti vatandaşını tutukladı

Fas’ta Kazablanka Temyiz Mahkemesi, sosyal medyada İbrahim Anlaşmalarını eleştiren paylaşımları nedeniyle normalleşme karşıtı aktivist ve “Al Adl Wal Ihsan Grubu” üyesi Abdul Rahman Zankad’a 4 yıl hapis cezası verdi.

Fas’taki Muhammediye  ilk ceza mahkemesi, Zenkad'a 5 yıl hapis cezası vermişti. Kazablanka Temyiz Mahkemesi cezayı 4 yıla düşürdü. Tutuklu yargılanan Zenkad’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Zenkad, evine yapılan bir polis baskını sonrasında 22 Mart'ta gözaltına alınmış, "Anayasal bir kurumu elektronik ortamda aşağılamak ve karalamak, suç işlemeye tahrik etmek ve karalama amacıyla asılsız bilgi yaymak" suçlamasıyla tutuklu yargılanıyordu.

Adl Wal Ihsan Grubu: “Rejim, bu pervasız adıma karşı muhalefet beklemiyor muydu?”

Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı Lübnan'da tutuklanan Riyad Selame, göz yaşlarını tutamadı

Muhammediye'deki Al Adl Wal Ihsan grubu, Zenkad hakkındaki kararı "adil olmayan" olarak nitelendirerek kınadı.

Fas hükümetince, yılladır faaliyetlerini sınırlamak için baskı kurduğu Adl Wal Ihsan Grubu’ndan yapılan açıklamada, Fas'taki insan haklarının "ciddi şekilde kötüleştiğine" dikkat çekti.

Açıklamada, muhaliflere, hatta sadece muhalefeti dile getirenler ile Filistin'in haklı ve meşru davasına destek veren paylaşımlarda bulunanlara karşı uygulanan haksız kovuşturmaları ve cezalar eleştirildi.

Gruptan yapılan açıklamada ayrıca,  “Rejim, normalleşme anlaşmasını tek taraflı olarak imzalayarak, Filistin’in ve tüm topraklarını Siyonistlerden geri alma meşru hakkının her zaman yanında duran halkın özgür iradesinin dışına çıktığının farkında değil miydi? Bu pervasız adıma karşı muhalefet beklemiyor muydu?” denildi.

Muhaliflere karşı verilen “haksız” cezayı ve buna benzer diğerlerini kınayan siyasi grup, “haksız ve baskıcı” kararı reddettiklerini ifade ederek, bunu devlet politikalarına karşı çıkan sesleri sindirmek ve susturmak için devam eden bir kampanya olarak adlandırdı.

Fas ile İsrail arasında 2020'de imzalanan diplomatik ilişkileri normalleştirme anlaşmasına karşı başlayan protesto gösterileri, 7 Ekim’den sonra tüm şehirlere yayılarak devam ediyor. İşgalci İsrail’in saldırılarına karşı Filistinlilere destek mesajlarının verildiği gösterilerde, "Normalleşme ihanettir", "Asla ihanet etmeyeceğiz", "Hayır, hayır normalleşmeye ve ihanete hayır" gibi sloganlar atılıyor.

Editör: Burçin Çelikkol