Kedi ve köpeklerde idrar kaçırma sorunu, stres ve anksiyeteden kaynaklanabileceği gibi böbrek rahatsızlıkları, kristaller, taşlar ve sistit gibi idrar yolu hastalıklarıyla da ilişkili olabilir. Veteriner Çelikten, özellikle yaşlı hayvanlarda idrar kontrolünün zayıflamasıyla bu sorunun daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Çelikten’e göre, erkek hayvanlarda ergenlik döneminde artan testosteron hormonu nedeniyle idrarla koku bırakma eğilimi oluşabilir. Ancak dişi hayvanlarda bu durum yaygın değildir. Stres kaynaklı idrar kaçırma vakaları daha çok dişi hayvanlarda görülürken, eve yeni bir hayvanın gelmesi veya evdeki rutinin bozulması gibi faktörler bu durumu tetikleyebilir.

Erken müdahalenin önemi

İdrar kaçırma sorunu sadece stresle sınırlı kalmaz, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek hastalıkları veya nörolojik sorunlar da bu duruma neden olabilir. Çelikten, erken müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguluyor ve idrar kaçırmanın halsizlik, iştahsızlık, ateş gibi başka belirtilerle birlikte görülmesi durumunda hemen veteriner hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Nörolojik sorunlar da etkili olabilir

Veteriner Çelikten, omurga yaralanmaları, beyin hasarları ve nörolojik hastalıkların da idrar kaçırmaya neden olabileceğini söylüyor. Özellikle yaşlı hayvanlarda nörolojik problemlerin daha sık görüldüğünü ve idrar kaçırma belirtilerinin bu rahatsızlıklarla ilişkili olabileceğini ifade ediyor.

Evcil hayvan sahiplerinin bu tür sağlık sorunlarını hafife almamaları gerektiğini belirten Çelikten, stres ve anksiyeteye bağlı idrar kaçırma durumlarında sakinleştirici feromon spreyleri gibi ürünlerin kullanılabileceğini de öneriyor.

Okula yeni aşlayan çocukların ailelerine altın öneriler Okula yeni aşlayan çocukların ailelerine altın öneriler

Patili dostlarınızın sağlığı için idrar kaçırma sorununu görmezden gelmeyin ve düzenli veteriner kontrollerini ihmal etmeyin!

Editör: Elif Erbay