Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Bir süredir gayrimenkul piyasalarındaki durgunluk söylentileri iyice ayyuka çıkmış durumda. Bankalardan kredi almanın zorlaşması ve kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte konut satışlarındaki azalma, buna karşılık ev fiyatlarında halen bir düşüş olmaması kamuoyunda sıkça konuşulan konular arasında. 

Konut fiyatlarındaki düşüş olacak mı, ev almak için şimdi doğru zaman mı soruları yurttaşların gündeminde önemli bir yer tutuyor.

Samimi Haber olarak konut fiyatlarında geçtiğimiz yıllarda çıktığı zirvede çakılı kalmasını, bir düşüş beklenip beklenmediğini Karadağ'daki Meditarranean University Podgorica Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Salih Kaya’ya sorduk.

Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (19 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları) Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (19 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları)

Konut satışlarını etkileyen en önemli faktör krediler

Bizim ülkemizde konut satışlarını etkileyen en önemli faktör bankaların piyasaya açtığı krediler olduğunu söyleyen Kaya, kredilerde faiz oranı çok yüksek olduğu için alt ve orta gelir gruplarında konuta talebin azaldığını söyledi.

Öte yandan alt ve orta gelir grubunda konuta talep azalırken yatırım amaçlı ev alacaklarda, yani ikinci, üçüncü ve hatta onuncu evini alacaklarda talebin arttığını vurgulayan Kaya; ipotekli ve gayrimenkul rehiniyle verilen kredilere talebin alt ve orta gelir grubunda azaldığını yineledi.

Hizmet sektöründeki enflasyon neden düşmüyor?

Konuta talebin azalmasıyla bağlantılı olarak Türkiye’de hizmet enflasyonunun neden düşmediğini sorduğumuz Kaya, Türkiye’de özellikle turizm sektöründe talepte düşüş gördüğünü söyledi.

Fakat bu düşüşün gelirleri etkilerken giderlerin sabit kaldığını belirten Kaya, bu durunda fiyatların düşmediğini, dolayısıyla talepteki azalmanın enflasyona etki etmediğini söyledi.

Kaya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in beklenen hızda etki etmese bile bazı göstergeleri olumlu yönde değiştirdiğine işaret ederek önümüzdeki yıllarda bunun da düzeleceğini beklediğini söyledi.

Editör: Ercan Çankaya