Almanya'da düzenlenen 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) finalinde İspanya ile İngiltere karşı karşıya geldi. Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan maçın ilk yarısı golsüz tamamlandı.

İsrail’e “Artık yeter!” diyen Kerem’e milyonlarca destek İsrail’e “Artık yeter!” diyen Kerem’e milyonlarca destek

İkinci yarının hemen başında, 47. dakikada İspanya öne geçti. Sol çaprazda topla buluşan Nico Williams, Lamine Yamal’ın asistinde ağları sarsarak takımını öne geçirdi. Bu asistle Yamal, turnuvanın en çok asist yapan oyuncusu unvanını aldı.

Maçın devamında İspanya oyuna hakim bir görüntü çizse de 73. dakikada Cole Palmer, ceza sahası dışından yaptığı şık bir vuruşla İngiltere'ye beraberliği getirdi. Ancak 86. dakikada Cucurella'nın pasında Oyarzabal sahneye çıkarak İspanya’yı yeniden öne geçirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca İspanya, maçı 2-1 kazanarak Avrupa şampiyonu oldu.

İspanya’nın 4. Zaferi

Bu sonuçla İspanya, tarihindeki 4. Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Luis de la Fuente'nin öğrencileri, Almanya'yı geride bırakarak bu turnuvayı en çok kazanan ülke oldu.

Lamine Yamal Tarihe Geçti

Final maçına 17. doğum gününden bir gün sonra çıkan genç İspanyol yıldız Lamine Yamal, şampiyona tarihinde finalde oynayan en genç futbolcu rekorunu kırdı. 13 Temmuz 2007 doğumlu Yamal, daha önce 18 yaş 328 gün ile Renato Sanches'e ait olan rekoru eline geçirdi. Yamal ayrıca, Avrupa Şampiyonası finallerinde forma giyen en genç oyuncu oldu. Dünya Kupası finalinde en genç forma giyen oyuncu rekoru ise hala Brezilyalı efsane futbolcu Pele'ye ait.

Luis de la Fuente’nin Başarısı

İspanya genç milli takımlarında uzun yıllar görev yapan ve U19 ve U21 şampiyonlukları yaşayan Luis de la Fuente, bu kez A takım seviyesinde Avrupa’nın zirvesine oturdu. 63 yaşındaki deneyimli teknik adam, 2022-2023 sezonunda Uluslar Ligi'ni kazanmış olan İspanya Milli Takımı’nın da başında yer alıyordu.

İngiltere İçin Yine Hüsran

İlk ve tek başarısını 58 yıl önce Dünya Kupası'nı kazanarak yaşayan İngiltere, üst üste ikinci kez bir finalden eli boş döndü. Gareth Southgate'in yönetimindeki İngiltere, EURO 2020'de de finale çıkmış ve Wembley'deki finalde İtalya'ya penaltılar sonucu mağlup olmuştu.