İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), Etna Yanardağı'nda son haftalarda gözlenen volkanik hareketliliğin sürdüğünü belirtiyor. INGV'nin Etna Gözlem İstasyonundan yapılan açıklamaya göre, yanardağın aktif krateri "Voragine", geçtiğimiz akşamdan itibaren yeniden kül ve lav püskürtmeye başladı. Püskürttüğü lavlar sebebiyle yanardağ eteklerinde lav akışı gözlendi ve küllerin yaklaşık 6 kilometre yüksekliğe ulaştığı bildirildi.

Yerleşim Yerlerine Kül Yağdı

Yanardağın çevresindeki Viagrande ve Acicastello gibi yerleşim yerlerine kül yağdığı kaydedilirken, Voragine kraterindeki volkanik hareketlilik nedeniyle Etna Yanardağı'nın 2500 metre ve üzerindeki noktalarına yapılan gezi faaliyetleri geçici olarak durduruldu.

Etna'nın Zirvesi Yükseldi

10 Temmuz'da yapılan açıklamada, Etna'nın sıkça kül ve lav püskürten Voragine kraterinin yüksekliğinin biriken lavlar nedeniyle 3 bin 369 metreye ulaştığı ve yanardağın en yüksek noktası haline geldiği duyuruldu.

Kızıldeniz'de yalan rüzgârı Kızıldeniz'de yalan rüzgârı

Etna Yanardağı: Sürekli Faaliyet İçinde

Etna Yanardağı, temmuz ayı başından beri sık aralıklarla volkanik faaliyetler gösteriyor. Yanardağ, Aralık 2023'te güçlü şekilde kül ve lav püskürttükten sonra bu yıl temmuz ayına kadar sessiz kalmıştı. Şimdi ise yeniden hareketlendi ve Sicilya'nın güzelliği olan bu yanardağ, doğanın gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Etna'nın Önemi

Etna Yanardağı, sadece volkanik faaliyetleriyle değil, aynı zamanda jeolojik ve turistik önemiyle de öne çıkıyor. Dünya'nın en aktif volkanlarından biri olan Etna, bilim insanları için sürekli bir araştırma konusu olmaya devam ederken, turistler için de heyecan verici bir doğa harikası olarak kabul ediliyor.

Editör: Elif Erbay