Yaşanan üzücü ve yıkıcı Kahramanmaraş depremlerinin ardından Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan illerde alınan önlemleri Samimi Haber olarak incelemeye devam ediyoruz. 

Erzurum'da, Kuzey Marmara Fay Hattı üzerinde bulunmasına rağmen devletin ne gibi önlemler aldığı sorgulanırken, Erzurum Valiliği tarafından projelendirilen Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) inşa edilen fabrika binaları ile OSB Bilim ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin daha deprem olmadan durup dururken çöktüğü haberleri karşımıza çıktı. 

506fd41a-30bf-45cf-9ea7-d2fb1ee2e3a9-1

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yaraları henüz sarılmamışken daha deprem olmadan çöken fabrika binalarının nasıl bir risk oluşturduğuna dikkat çekmek istedik. 

ERZURUM’DA DEPREM OLMADAN ÇÖKEN BİNALAR 

Araştırmacı gazeteci Şenol Demirci ortaya çıkardığı yolsuzluğa dikkar çekerek şöyle konuştu: 

“Öncelikle belirtmeliyim ki, "çökme" kelimesi depremle bağlantılı değil, yani deprem sonucunda “çöktü” demiyorum. Erzurum Valiliği, 1. Derece deprem riskli bölgede Organize Sanayi Bölgesi kuruyor, ihaleleri düzenleyerek fabrika binalarını ücretsiz olarak tahsis ediyor. Sanayiciler bu fırsattan yararlanarak binaları kuruyor ve işçi istihdam edip üretime başlıyorlar ancak aniden binalarda çökme başlıyor ve üretim duruyor. Burada patronlar ve işçiler zor durumda kalıyor.” 

erzurum-da-fabrikalar-harabeye-dondu-6081-4-1

SIFIR FABRİKA BİNALARI NEDEN ÇÖKTÜ?

Deprem bölgesinde inşaat faaliyeti başlamadan önce yapılması gereken zemin etütleri incelemesi ve zemin etüdü yapıldığını belirten Demirci ihale sürecini de anlattı: 

“Sıfır fabrika binalarının durup dururken neden yıkıldığına dair bir açıklama yapılmıyor. Bu durumda, teknik olarak bunun sorumlusu olan firma olan Hira Mühendislik hakkında suç duyurusunda bulunulmadı. İhaleyi kazanan firma, dönemin AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz'ün yönlendirmesiyle birlikte sonuçlanmış. Erzurum Valiliği'nin diğer OSB ihalelerini inceledim. Erzurum Valiliği, 29 Mart 2019 tarihinde her biri 4 bin 300 metrekare büyüklüğünde dört fabrika ihalesine çıktı. Toplam 17 bin 200 metrekare fabrika inşaatı ihalesini Olgunlar Mühendislik firması kazandı. İhale bedeli 16 milyon 318 bin TL.” 

FİRMALARIN DEVLET VE BELEDİYELERLE İLİŞKİSİ NE?

Olgunlar Mühendislik ile Hira Mühendislik arasında bağlantıya dikkat çeken Demirci OSB hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu:

“Hira ve Olgunlar mühendislik firması sıklıkla devletten ve belediyelerden ortak ihaleler aldıklarını görüyoruz. İnşaatları yapan Olgunlar Mühendisliği suçlarsanız karşınıza Hira Mühendislik çıkacak. Hira Mühendisliği suçlarsanız bu sefer sepet altına Erzurum Valiliği gidecek. Valiyi suçlarsanız o da dönemin Ak Parti Erzurum İl Başkanlığına topu atacak. Her iki firma da devletten ve belediyelerden sıklıkla ortak ihaleler alıyor. Sonuç olarak, durup dururken çöken yeni inşa edilen binalarla ilgili suçlamalar yapılırsa, karşımıza Hira Mühendislik çıkıyor. Hira Mühendislik suçlanırsa, Erzurum Valiliği çıkıyor karşımıza. Devamında valiyi suçlarsak da dönemin AK Parti Erzurum İl Başkanlığı çıkıyor karşımıza. Ne hoştur ki o denemin il başkanı ise şu sıralar milletvekili. Hadi çıkın içinden de göreyim sizi. Peki, haberlerde Erzurum OSB hakkında açıklamalarda bulunan CHP ve İYİ Partili dostlar konuyla ilgili bir girişimde bulunmuş mu? Hayır.”

erzurum-da-fabrikalar-harabeye-dondu-6081-3-1

“ALINAN ÖNLEMLER DAHA DİKKATLİ DEĞERLENDİRİLMELİ”

Demirci, deprem olmadan durup dururken yıkılan OSB binalarıyla ilgili şöyle şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Sonuç olarak, Erzurum'daki Organize Sanayi Bölgesi projesinin ihaleleri ve çöken binalar konusunda birçok soru işareti bulunuyor ve olayın üzerine gidilmiyor gibi görünüyor. Yeni inşa edilen binaların deprem öncesinde durup dururken yıkıldığını hesap edersek, olası fay hattının harekete geçtiğinde neler olacağını varın siz düşünün. Binalarla ilgili yıkım kararı alınamadığı belirtiliyor. Bu durum, deprem riski altında olan bölgelerde alınan önlemlerin ve yapılan inşaatların daha dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.”