Heyet, 27 sayfalık raporda, iş kazasının yaşandığı ve çalışanların can güvenliklerinin tehlikeye atıldığını belirtti. Rapor, olayın asıl işveren şirketin 4 farklı alt işveren firmayla çalıştığı ve 5 kişinin asli kusurlu olduğunu tespit etti.

Heyetin hazırladığı rapora göre, iş kazasında asli kusurlu bulunan kişiler arasında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü, oksit operasyon başmühendisi, oksit operasyon mühendisi ve borulama şefi yer alıyor. Rapor, asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısının alt işveren şirketleri yeterince denetlemediği ve gözetime tabi tutmadığı tespitine de yer verdi.

İlk off-road yarışları Ordu’da yapıldı İlk off-road yarışları Ordu’da yapıldı

Heyetin raporuna göre, proses oksit müdürü, yığın liçinde meydana gelen açıklık ve çatlaklıkların büyük risk oluşturacağını bilmesine rağmen liç yığını altında çalışan olmayacağı talimatını vermediği için asli kusurlu bulunuyor. Oksit operasyon başmühendisi ise çatlakları göz ardı ederek çalışanların can güvenliklerini tehlikeye attığı için asli kusurlu bulundu. Oksit operasyon mühendisi, malzeme depolama esnasında gerekli kontrolleri yapmadığı ve çatlakların oluşmasına neden olduğu için kusurlu olarak belirlendi. Borulama şefi ise, çatlakların normal olmadığını bilmesine rağmen çalışmaları devam ettirdiği için asli kusurlu bulundu.

Erzincan maden faciasında 6 şüpheli tutuklandı Erzincan maden faciasında 6 şüpheli tutuklandı

Alt işveren şirketlerin vardiya mühendisi, saha formeni, mühendisi, müdürleri ve saha şeflerinin ise çalışma ortamı ve gözetimi yapmadıkları ve riskli durumları göz ardı ettikleri için tali kusurlu oldukları belirtildi.

Hibliç bölge sorumlusu iş güvenliği uzmanının, yığın liçinde meydana gelen çatlaklarla ilgili üretim mühendislerini uyardığı ve sorumluluklarını yerine getirdiği için kusurunun olmadığı belirtildi.

Raporda, olaydan bir gün önce işe başlayan maden mühendisinin kusuru olmadığı ve jeoteknik mühendisiyle ilgili tahkikat dosyasının tamamlanıp kusur durumunun değerlendirileceği ifadeleri yer aldı.

Maden faciası sonucu hayatını kaybeden 9 işçinin aileleri ve yakınları ise adaletin sağlanması için yetkililerden gerekenin yapılmasını bekliyor.
Raporda, olaydan bir gün önce işe başlayan maden mühendisinin kusuru olmadığı belirtildi. Ayrıca raporda, jeoteknik mühendisiyle ilgili de "tahkikat dosyası tamamlandığında gerekli incelemeler yapılarak kusur durumunun değerlendirileceğine" ilişkin ifadeler yer aldı.