Yargıtay 4. Ceza Dairesi, zabıta amirine "Erkek ol" ve "Yürekli ol" diyen sanığa hakaret suçundan verilen hapis cezasını, bu sözlerin hakaret değil rahatsız edici nitelikte olduğu gerekçesiyle bozdu.

Karara göre, Mersin'de yaşayan bir kişi, tartıştığı zabıta amirine, "Benim bir elemanıma bir şey olursa tek muhatabım sensin, erkek ol erkek, görevini yap." şeklinde mesaj attı ve bir internet sitesinde, "Makamın hakkını veremiyorsan yapacak yürekli birine bırak, yürekli ol." paylaşımında bulundu.

Yalova Termal’in zamana meydan okuyan “Çiçek Takvimi” 70 yılı aşkın geleneği yaşatıyor Yalova Termal’in zamana meydan okuyan “Çiçek Takvimi” 70 yılı aşkın geleneği yaşatıyor

Şikayet üzerine sanık hakkında hakaret suçundan kamu davası açıldı. Mersin 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi uyarınca sanığa 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verdi. Sanık, kullandığı ifadelerin hakaret içerikli olmadığını savunarak karara itiraz etti.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın kullandığı ifadelerin hakaret suçunu oluşturmadığı gerekçesiyle mahkumiyet hükmünü bozdu.

Kararın gerekçesinde, hakaret suçlamasında korunan hukuki değerlerin kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olduğu belirtildi. Sanığın şikayetçiye yönelik sözlerinin bu değerleri rencide edici boyutta olmadığı ifade edilerek, "Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu kapsamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadı ya da sövme fiilini oluşturması gerekmektedir." denildi.

Kararda ayrıca, "Sanığın kullandığı sözler rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu, dolayısıyla hakaret suçunun unsurları itibarıyla oluşmadığı gözetilmeden, sanığın beraatı yerine mahkumiyetine karar verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur." ifadelerine yer verildi.

Editör: Elif Erbay