Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Son günlerde tartışmalara neden olan sosyal medya platformu Discord'a geçtiğimiz gün erişim engeli getirildi. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla getirilen erişim engeli, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada, Discord platformunda çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarına dair yeterli şüphe bulunduğunu belirtti.

Partililer bunu bekliyor… “Adayımız İmamoğlu”… Mansur Yavaş CHP’den ayrılıp cumhurbaşkanı adayı olacak Partililer bunu bekliyor… “Adayımız İmamoğlu”… Mansur Yavaş CHP’den ayrılıp cumhurbaşkanı adayı olacak

Discord platformunun yapısını, bir iletişim platformu olarak neden suça meyilli kişilerin burayı kullandığını Siber Güvenlik Uzmanı Ahmet Yoldakalan’a sorduk.

Suç gruplarının örgütlenmesine çok müsait

Platformun suç gruplarının burada örgütlenmesine çok müsait olduğunu dile getiren Yoldakalan, Discord’un sunucu kurmaya, sunucuda link paylaşmaya ve üyeleri bu linke yönlendirebilmeye oldukça elverişli olduğunun altını çizdi.

Başta oyun oynayanların buluştuğu bir uygulama olan Discord’un, sonradan iş ortamında da kullanılmaya başlandığını dile getiren Yoldakalan; uygulamanın yazılı, sözlü ve sesli iletişime izin veren yapısıyla bunlara çok uygun olduğunu söyledi.

Bir şirket nasıl kendi sunucusunu kurup dışarıdan gelenlerden izole olabiliyorsa uygulamanın bu yapısını suça meyilli kişilerin de kullandığını belirten Yoldakalan, oradaki kişilerin insanlara siber zorbalık uygulayabileceğini ya da zararlı linklere yönlendirebileceğini vurguladı.

Sunucuda IP tespiti neredeyse imkansız

Discord kullanıcılarının IP’sinin tespit edilemediğini kaydeden Yoldakalan, buradaki IP dağıtım loglarının halka açık olmadığını, IP tespiti için devlet bazında iletişim kurmak gerektiğini ifade etti.  

Bu yüzden kullanıcıların kendilerini dark web’deki gibi rahat hissettiğini söyleyen Yoldakalan, ancak zararlı link gönderilirse bu linkin arkasındaki IP’nin tespit edilebileceğini söyledi.

Discord’u kapatmak çok kolay olmaz

Discord’u kapatmanın çok kolay olmayacağını belirten Yoldakalan, kullanıcıların VPN aracılığıyla uygulamayı kullanmayı devam edeceklerini söyledi. Discord’a benzer diğer uygulamalara geçiş olup olmayacağını sorduğumuz Yoldakalan, muadillerinde kendilerini Discord’taki kadar rahat hissederlerse oraya da geçebileceklerini söyledi.

Discord’un çok riskli bir platform olduğunu, kârından çok zararı olduğunu belirten Yoldakalan, uygulamanın yapısı gereği her türden insanın bir araya gelip ortak bir kümeleşme yapabileceklerini belirtti. Uygulamada “bu kurallara aykırıdır” deyip sizi engelleyecek bir yapı olmadığının altını çizen Yoldakalan, Discord’un ayrıca her sosyal medya platformu gibi bağımlılığa yol açtığını, gençlerin burada oyunlarda harcadıkları zamanı kendilerini geliştirecek çok farklı işlerde harcayabileceklerini vurguladı.

Editör: Ercan Çankaya