Erdoğan'ın dijital medya hesabından yapılan paylaşımda, "Bugün millete hizmet yolculuğunun Cumhurbaşkanlığı makamındaki 10'uncu yıl dönümü. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, milletin takdiriyle 10 yıl önce bugün 12'nci Cumhurbaşkanı seçildi" denildi.

Yeni sistemde ilk cumhurbaşkanı 

Paylaşımda ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın farklı zamanlarda çekilmiş 4 fotoğrafına da yer verildi.
Parlamenter sistemde 2014'te, Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise 2018'de halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, 14 Mayıs 2023'te yapılan son seçinde adaylığı tartışma konusu oldu. 
YSK 14 Mayıs öncesi toplanarak, muhalefetin, "üçüncü kez cumhurbaşkanı" adayı olduğu itirazlarına red kararı verdi. 
Bazı siyasiler ve hukukçular, Anayasa'da bir kişinin "iki kereden fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği" hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağı itirazını gündeme getirmişti. Buna karşı İktidar, yeni bir sisteme geçildiği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre 2018'de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiğini belirterek aday olmasının önünde bir engel olmadığını savundu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılan seçimlerde aday oldu ve ikinci tura kalan seçimlerde yüzde 52,16 oy alarak tekrar seçildi. 

CHP'de 'adaylık' tartışmaları: Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklama... CHP'de 'adaylık' tartışmaları: Genel Başkan Yardımcısı'ndan açıklama...

Erken seçim tarihi

Ancak tüm bu tartışmalar yapılırken o dönem TBMM Başkanvekili olan Ak Parti milletvekili Bekir Bozdağ, "Meclis'in kararı halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” ifadeleriyle tartışmaları alevlendirdi. 
Erdoğan seçim sürecinde, "son seçimim" ifadeleriyle halktan oy isterken, Bozdağ, Anayasa'daki "Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir” maddesini hatırlatarak, tekrar aday olmasının Erdoğan’ın "anayasal hakkı" olduğunu belirtti.
Bozdağ, "Yarınlar ne getirir, bilinmez. Belki de vakti gelince TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir. Yarın ola, hayr ola" ifadesini kullandı. 
Bir sonraki cumhurbaşkanı seçim tarihi en geç 7 Mayıs 2028 olarak gözükse de muhalefetin erken seçim çağrıları da gündemde. 
Ancak muhalefetin seçim denklemi hesapları, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde elde ettiği başarıya rağmen "erken seçim" konusunda temkinli hareket ettiriyor. 
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, muhalefet kanadında yükselen sesleri, “Şartlar böyle giderse biz önümüzdeki yıl bugünlerde erken seçim talebini dillendiririz ve Erdoğan’ın görev süresinin tam ortasında (2,5 yıl) kendisine kaçamayacağı bir teklif sunarız” açıklamasıyla bastırdı. 
Böylelikle Özel'in matematiği erken seçim tarihini 2025 yılına öteledi. 

Editör: Burçin Çelikkol