Yarın Vilnius'ta NATO Zirvesi yapılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde İsveç’in henüz Nato üyeliğine hazır olmadığını söyledi.
Erdoğan, NATO Zirvesi öncesi İsveç’in NATO üyeliği karşılığında, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin önünü açılmasını istedi:
“50 yılı aşkın süredir AB kapısında bekletilen bir Türkiye var. Önce gelin, Türkiye’nin önünü açın biz de İsveç’in önü açalım!”
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de, Türkiye'nin AB'ye üye olma isteğine destek verdiğini açıkladı.
14 ve 28 Mayıs’ta yapılan seçimler öncesinde, Türkiye’ye yeni fasıl açmayan AB, “Hele bir seçimler yapılsında, görelim!” sözü ile topu taca atıyordu.
Türkiye ise 3 yıldır artık tahammül edilemeyen vize sorunu başta olmak üzere özelikle Gümrük Birliği (GB) konusunda bir iyileştirme bekliyordu. İşte tam bu süreçte Erdoğan, Türkiye’nin AB tam üyeliği talebini, İsveç’in NATO üyeliğinin karşısına koydu.
Peki, bundan sonra NATO’nun ve AB’nin bu talep karşısındaki tutumu ne olur, konuyu masaya yatırdık!
Samimi Haber Yazarı ve Türkiye’nin önde gelen AB Uzmanı Can Baydarol, yıllardır ilişkilerde Türkiye’nin Batı’nın külfetini çekerken, nimetlerinden yararlanamadığına işaret ediyor.
“AB’nin da kafasına denk etmiş durumda. ‘Türkiye umutsuz vaka’ görüşündeler. Bununla birlikte, ‘Türkiyesiz de olmaz’ diyen sıkışmışlık içindeler.”
“TÜRKİYE KRİTERLERDEN UZAK, ÜYE OLAMAZ!”
Baydarol, AB’nin Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor’un taslak raporunda, “Türkiye önemli ama Kopenhag kriterlerinden bu kadar uzak olması, Türkiye’nin tam üyelik olasılığını ortadan kaldırır” görüşünün öne çıktığını söylüyor.
GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENECEK
Baydarol’a göre, Türkiye için Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile sınırlı bir gelişme olacak.
Ne zaman, sorusuna, “3 sene önce yapılması gerekiyordu” diyen Baydarol, “Siyasi bir karar, 27 ülkenin bir araya gelerek komisyona müzakere yetkisi vermesi gerekir ki en iyi ihtimalle, 3 yılda sonuç alınır” diyor.
GB ile kamu ihalelerinin karşılıklı serbestleşmesi ve vize sorunu konusunda yol alınabileceğini kaydediyor.
NATO’NUN TÜRKİYE’YE VEREBİLECEĞİ!..
AB’nin ev ödevlerinin, Türkiye’yi “kurallı bir ülke” haline getirmede yararlı olacağını belirten Baydarol, NATO’nun Türkiye’ye verebileceği hakkı şöyle tanımladı.
F35’LER DE TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİNE GİDİLECEK!
“NATO eşittir ABD. O’nun için tatmin edilmesi gereken şey F 35’ler olacak. Konu ‘İsveç’in NATO’ya üyeliği ile Türkiye’nin AB’ye üyeliği’ meselesinden çıkarılacak.
ABD’nin en büyük rahatsızlığı ve Ortadoğu’nun en büyük krizi Suudi Arabistan ile Çin’in iş birliği. ABD, Nato’da bu sorunları çözüp bir an önce asıl meselesine dönmeyi planlıyor!”