İsrail, Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürürken Suriye'nin başkenti Şam'a da hava operasyonları düzenliyor.

Şam'da Suriye ordusuna ait mühimmat depolarını hedef alan İsrail'de üst düzey yetkililer, Şam'ın bir sonraki hedef olduğu yönünde açıklamalar yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Orta Doğu'da yaşanan İsrail tehdidine karşı Rusya, İran ve Suriye'ye çağrıda bulundu.

"Suriye'de kalıcı barışı savunacağız"

Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan ziyaretlerinden dönüş yolunda bugün kendisine eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada, “Türkiye Suriye'de acil ve kalıcı bir barışı savunacaktır, İsrail bölgesel ve küresel barış için somut bir tehdittir.İsrail Lübnan'ı bombalıyor, Beyrut'u bombalıyor, Şam'ı bombalıyor ve açıkça Lübnan'dan sonra Şam'ı işgal edeceklerini söylüyorlar. Şam'ın işgali İsrail askerlerinin Türkiye sınırına gelmesi ve Suriye haritasının tamamen parçalanması anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.

Suriye'nin 2011 yılından bu yana içinde bulunduğu iç savaştan çok acı çektiğini dile getiren Erdoğan açıklamasına şöyle devam etti:

“İç savaşın başından bu yana Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyduğumuzu söyledik. Suriye'nin egemenliğini korumak için tüm diplomatik yolları kullandık. Türkiye'nin attığı her adım bölgedeki gerilimi azaltmaya ve çözüme zemin hazırlamaya yönelikti. Bugün de diplomatik kanalların etkin bir şekilde kullanılması, çatışmanın tırmanmasını önleyebilir.”

"Bu tehdit sona erdirilmeli"

Suriye'de adil, onurlu, kalıcı ve kapsamlı bir barış için iklim yaratma çabalarımızı arttıracağız, başka yerlerde olduğu gibi Suriye'de de acil ve kalıcı barış çağrısında bulunacağız ve İsrail'in en büyük tehdidi oluşturduğu barışın yanında duracağız diyen Erdoğan, “Dünya barışını korumakla görevli olanlar bu tehdidi sona erdirmeli ve barışı korumalıdır. Suriye'de iç savaşın başladığı günden beri Rusya'nın atacağı adımları dikkatle takip ettik, çünkü Rusya Suriye ile müşterek çalışıyor” dedi.

FETÖ'den ihraç edilmişti! 5 yaşındaki çocuğa cinsel tacizden tutuklandı... FETÖ'den ihraç edilmişti! 5 yaşındaki çocuğa cinsel tacizden tutuklandı...

"ABD terör örgütünü destekliyor, Rusya harekete geçmeli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

İran'la ilgili olarak Rusya, İran ve Suriye üçlü bir mekanizma olarak birlikte çalışıyor, diğer tarafta Amerika, İngiltere ve Almanya'dan oluşan koalisyon güçleri var. Koalisyon güçleri PKK terör örgütünün uzantısı olan YPG terör örgütünü destekliyor ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne en büyük tehdit olan bu duruma karşı Rusya, İran ve Suriye'nin daha etkin bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor.

Editör: Ömer Göyce