Gündem

Emekli Tuğgeneral Prof. Dr. Esat Arslan: Batı, Türkiye’yi Doğu’ya kaptırmak istemiyor

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS Zirvesini değerlendiren Em. Tuğgeneral Prof. Dr. Esat Arslan, Erdoğan’ın zirveye katılmasından ABD ve Batı’nın duyduğu rahatsızlığın altında, Batı’nın Türkiye’yi Doğu’ya kaptırmak istememesinin yattığını söyledi.

Abone Ol

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın Kazan kentinde BRICS Zirvesi'nde Vladimir Putin ile bir araya gelirken ICS’in dönem başkanlığını yürüten Rusya, Kazan zirvesinde genişlemeye ilişkin bir adım olmayacağını söyledi.

Moskova, örgütün 1 Ocak’ta kabul ettiği yeni üyeleri sindirmesi için zaman gerektiğini kaydetti. Bu gelişmenin ne anlama geldiğini Emekli Tuğgeneral Prof. Dr. Esat Arslan Samimi Haber'e değerlendirdi. Arslan,  Bu toplantının gündeminde yeni üyeler olmadığının altını çizerken ABD'nin  dolarını devletin para birimiyle değiştirecek gibi birtakım olguları ortaya koyarak rahatsızlığını dile getirdiğini vurguladı.  

Türkiye, BRICS üyeliğine ilgi duyduğunu açıklamış ve resmi kaynaklar tarafından duyurulmasa da gruba katılma yönünde başvuru yapmıştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Çin ve Rusya ziyaretlerinde Ankara'nın bu niyetini somut şekilde dile getirmişti. Ancak BRICS’in dönem başkanlığını yürüten Rusya, Kazan zirvesinde genişlemeye ilişkin bir adım olmayacağını,  örgütün 1 Ocak’ta kabul ettiği yeni üyeleri sindirmesi için zaman gerektiğini kaydetti. 

Türkiye'yi almıyorlar gibi düşünmemek lazım

Emekli Tuğgeneral Prof. Dr. Esat Arslan; “Türkiye'yi almıyorlar gibi düşünmemek lazım. BRICS'in Kazan zirvesinde sadece genişlemeye ilişkin bir gündem maddesi yoktu. Altını büyük harflerle çizelim. Bu toplantının gündeminde yeni üyeler yoktu. Türkiye'nin olası BRICS üyeliğinin karşılıklı olarak önemli ekonomik avantajlar sağlayabileceğini söyleyeyim" diye ekledi.

Yeni bir ortak bir ödeme platformu

Prof. Dr. Esat Arslan sözlerine şu şekilde devam etti: “BRICS ekonomik bir sorundan müteşekkil ortaya çıkmıştır. Yani St. Petersburg uluslararası ekonomik forumu içerisinden burada bir araya gelmesi ile çıkmıştır. Daha çok ekonomik birliktelik olarak ortaya koymamız lazım. Amerika Birleşik Devletleri'nin en çok korktuğu konulardan bir tanesi dolarsızlaşma. Yeni bir ortak bir ödeme platformu. Tabii Türkiye'nin de çalışmaları yakından takip ettiğini görüyoruz”.

Dışarıya yansımasa da rahatsızlık yarattı

Erdoğan’ın üyeliğin gündeme gelmeyeceğini bildiği halde neden zirveye gittiğini de açıklayan Arslan; Türk İHA’larının Ukrayna’ya satılmasının Rusya’da yarattığı rahatsızlığı gidermek için Putin’le yüzyüze görüşmenin yararlı olacağını düşündüğünden gitmiş olabileceğini anlattı. 

“Batı, Türkiye’yi Doğu’ya kaptırmak istemiyor”

Türkiye'nin BRICS'e girmesinin ABD'nin ve Batı’nın pek hoşuna gitmeyeceğini belirten Arslan; "Türkiye resmi olarak müracaat etmiştir. Nasıl ki biz Gümrük Birliği’ne sahipsek BRICS'e üye olma hakkımız da vardır. Çeşitli ortaklarla yeni işbirlikleri ile fırsatlar arayarak bunları değerlendirmek gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız uçakta yaptığı konuşmada da bunu açıkça söyledi. Türkiye'nin artan ilgisini üyeler memnuniyetle karşıladı. Batı’ya karşı değil ama bu bir savunma işbirliği. Petrolde dolardan çıkma söz konusu. Bu Amerika Birleşik Devletleri ve Batı’yı ciddi bir şekilde ilgilendiriyor. ABD ve Batı, Türkiye’yi BRICS’e yani Doğu’ya kaptırmak istemiyor" şeklinde konuştu.