Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (6 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları) Benzin, motorin ve LPG güncel fiyatları (6 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları)

Ünsal Ergel/ANKARA

Bir süredir gündemde olan emekli taban aylığının arttırılması hafta başında tekrar gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, Temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam artışına ilişkin düzenlemeyi tamamladı. Maaş hesaplamalarının ardından ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ile emekli taban aylığının 12 bin 500 TL’ye artırılmasına ilişkin çalışma başlatıldı.
1 milyon 780 bin emeklinin zamma rağmen emekli taban aylığı olan 10 bin TL’ye ulaşamadığına dikkat çeken ÇSGB yetkilileri, taban aylıklarının 12 bin 500 TL’ye çekilmesini önerdi. Ancak bunun maliyetine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hesaplamalarının ardından 12 bin TL’yi önerdiği de ifade edildi.

Kök maaş sorunu

ÇSGB yetkilileri, özellikle Temmuz zammı olan yüzde 24,75 oranına rağmen 1 milyon 780 bin emeklinin kök maaşı nedeniyle 10 bin sınırını aşamadığı, bu yüzden de maaşlarında herhangi bir iyileşme olmayacağını ifade ettiler.
Yapılacak emekli taban maaşı düzenlemesinin “kök maaşı” da kapsamasını isteyen ÇSGB yetkililerini ile AK Parti kurmayları hafta başında bir araya geldi. Henüz bir rakamsal netlik yada kesinleşmiş bir tablonun olmadığı ifade edilirken, yapılacak düzenlemenin bu hafta içinde hazırlanıp TBMM’ye sevk edilmesinin öngörüldüğü öğrenildi.

Son kararı Erdoğan verecek

AK Partili yöneticiler, ÇSGB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerin hazırlayacağı taslağın bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacakları bildirdi. Rakamın şu anda 12 bin ile 12 bin 500 TL arasında olduğu öğrenilirken, yasal çalışmanın son şeklini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatına göre hazırlanacağı ifade edildi.

Editör: Elif Erbay