Popülerliği giderek artan elektronik sigaraların sağlık üzerindeki olası zararları konusunda endişeler giderek artıyor. Elektronik sigaraların içerdiği kimyasal maddelerin uzun vadeli etkileri hakkında yapılan araştırmalar, bu cihazların kullanıcıları için ciddi sağlık riskleri taşıdığını ortaya koyuyor. 

Amerikan Kalp Derneği’nin yayımladığı yeni rapora göre ise elektronik sigaraların solunum yolu hastalıklarına ve kalp problemlerine yol açabileceği açıklandı. Hürriyet'te yer alan habere göre; özellikle gençler arasında yaygınlaşan bu alışkanlık, nikotin bağımlılığı ve beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilme potansiyeli de taşıyor. 

"ZARARSIZ" İMAJI SAHTE

Uzmanlar elektronik sigaraların pazarlanan ‘zararsız’ imajına rağmen, içerdikleri kimyasalların potansiyel sağlık tehditlerini göz ardı etmemek gerektiğini vurguluyor. Geçtiğimiz günlerde Daily Mail’de yer alan bir habere göre 22 yaşındaki Endonezyalı genç bir kadın, ağzının içinde ve çevresinde yemek yerken acı veren yaralardan şikâyet ederek ‘Endonezya Üniversitesi Ağız Hastalıkları Bölümü’ne gitti. Genç kadın; dudağı, ağzının içi ve çevresinde oluşan sivilcelerden rahatsızdı.

E S

ERİTEMA MULTİFORME NEDİR?

Doktorlar hastanın yanaklarının iç kısmında, dilinde ve ağız tabanında yara, kabuklanma ve kanayan bir alan gözlemledi. Hastaya ilk önce uçuk testi yapıldı ancak sonuçlar negatif çıktı. Genç kadına yaşam tarzı değişiklikleri hakkında soru sorulduğunda ise semptomlarının alevlenmesinden yaklaşık bir yıl önce elektronik sigara kullanmaya başladığını söyledi.

Yapılan detaylı incelemelerden sonra uzmanlar, hastaya ağız içinde ya da çevresinde görülen bir tür cilt rahatsızlığı olan eritema multiforme teşhisi koydu.

Hastalıkla ilgili Türk Dermatoloji Derneği’nin sitesinde yer alan bilgiye göre eritema multiforme; çeşitli uyaranlarla deri ve mukozalarda ani olarak gelişen ve tekrar etme eğilimi gösteren ciddi bir hastalık olarak tanımlanıyor.

HER YIL 200 BİN KİŞİ ETKİLENİYOR

Vakayı ABD’deki bir tıp dergisinde açıklayan akademisyenler, olayın büyük olasılıkla elektronik sigarayla bağlantılı olduğunu açıkladı. Uzmanlar eritema multiformenin elektronik sigaradaki propilen glikol, gliserin, nikotin, tatlandırıcılar veya diğer toksinler gibi belirli maddeler tarafından tetiklenebileceğine dikkat çektiler.

Stres sindirim sisteminizi olumsuz etkiliyor: Stresi yönetmenin yolları Stres sindirim sisteminizi olumsuz etkiliyor: Stresi yönetmenin yolları

Eritema multiforme, ABD’de her yıl yaklaşık 200 bin kişiyi etkiliyor. Semptomlar arasında bazen kaşıntılı veya ağrılı olabilen pembe ya da kırmızı renkteki ağız lezyonlarının yanı sıra eklem ağrısı, ateş ve kaşıntı yer alıyor. İlginç olansa bu durum vücudun her yerinde ortaya çıkabiliyor.